StoryEditorOCM
SportJUBILEJ

U zadarskom klubu već dvadeset godina organizirano djeluje mala škola atletike: od 2004. godine do danas treniralo je više od tisuću djece

Piše Ivica Gjergja
17. rujna 2024. - 17:02

U Atletskom sportskom klubu Zadar već dvadeset godina organizirano djeluje mala škola atletike za djecu predškolske dobi i škola atletike za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole. Tim povodom razgovarali smo s Ivicom Šolom trenerom i predsjednikom AŠK Zadar.

Kada je Škola počela s radom ?

- Škola atletike, ASK Zadar započela je s radom 15. rujna 2004. godine, tako da smo ovih dana obilježili jubilej dvadeset godina od organiziranog rada. Uz odobrenje tadašnjeg Upravnog odbora kluba i uz inicijativu tadašnjeg predsjednika, a danas pokojnog profesora Zdenka Matešića školu atletike sam osnovao ja, a tada sam počeo raditi kao profesionalni trener u klubu. Mene je Upravni odbor kluba imenovao za voditelja u Školi atletike 2004. godine bilo je upisano ukupno 40 djece. Prvi treneri koji su radili sa djecom u školi atletike su bili: Slavica Vulin i Ivica Šola. Nakon njih u školi atletike su još radili treneri: Petra Peričić, Hrvoje Perica i Olga Crvelin Mlinar. Danas sa djecom u školi rade profesionalni treneri ASK- a  Zadar Katarina Gašparović Žodan i Tomislav Saratlija. Od 2004. godine pa do danas u školi atletike ukupno je treniralo 1 185 djece. Od djece koja su trenirali u školi atletike zapažene rezultate u starijim kategorijama su postigli: Ines Ikić, Lucija Zubčić, Ivan Mišković, Karla Žilić. Ines Ikić je višestruka prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i u troskoku u konkurenciji kadetkinja, mlađih juniora i juniorki. Ines je na I Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine u troskoku osvojila 5 mjesto što je do danas najbolji plasman neke hrvatske atletičarke ili atletičara. 2009. godine je na Europskom Olimpijskom festivalu za mlade u Helsinkiju u troskoku osvojila 4 mjesto. Lucija Zubčić je višestruka prvakinja hrvatske u skoku u vis u konkurenciji mlađih kadetkinja, kadetkinja, mlađih juniorki i juniorki, mlađih seniorki i seniorki. Nastupila je na mlađe juniorskom prvenstvu Svijeta u skoku u vis. Na Europskom Olimpijskom festivalu mladih u skoku u vis je osvojila četvrto mjesto. Nastupila je i na juniorskom prvenstvu svijeta u skoku u vis. Ivan Mišković je dvostruki mlađe juniorski prvak Balkana u troskoku. Oni svi su naši uspješni atletičari.

Gdje se održavaju treninzi?

-Treninzi se održavaju na atletskim terenima ŠC Višnjik u Zadru, te u pomoćnim dvoranama Krešimira Ćosića. Održavaju se 3 x tjedno u trajanju od 60 minuta. Moram se i ovim putem zahvaliti Gradu Zadru i Športskoj zajednici Grada što su nam omogućili dobre uvijete za trening, mi smo jedini atletski klub u Gradu Zadru kojem je odobreno da trenira u pomoćnim dvoranama Krešimira Ćosića.

Tko radi s djecom u školi atletike ?

- Ja sam voditelj škole atletike zadužen za organizaciju rada škole, te upise. U školi atletike rade naši profesionalni treneri profesor kineziologije Tomislav Saratlija i Viša sportska trenerica atletike Katarina Gašparović Žodan. Držim da sa djecom mlađeg uzrasta a i starijim moraju obavezno raditi školovani treneri sa završenim kineziološkim fakultetom, a mislim da smo mi jedini atletski klub u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji ispunjavamo te uvijete. Sve četvero naših trenera su završili kineziološki fakultet u Zagrebu i svi su licencirani od strane Hrvatskog atletskog saveza. Dr. sc kinezioloških znanosti Predrag Saratlija ima najveću A licencu a troje trenera Ivica Šola, Tomislav Saratlija i Katarina Gašparović Žodan imaju B licencu.

Koliko djece je upisano u novoj školskoj godini 2024/2025. godini ?

- Do 15. rujna imamo ukupno upisanih 60 najmlađih atletičara i atletičarki tako da smo blizu maksimalnog broja oko sedamdesetak djece s kojima možete kvalitetno i stručno raditi.

Kakav je program rada škole ?

- Budući da atletiku ne bez razloga zovu i "kraljicom sportova" jer ona obuhvaća prirodne oblike kretanja, skakanja i bacanja, a koji su manje – više temeljni oblici kretanja i svih ostalih sportova, tako i naš program predviđa da se djeci kroz igru i natjecanja razvijaju motoričko-funkcionalne sposobnosti. Želimo da djeca nauče što više, odnosno da kroz razne atletske igre nauče skakati, trčati i ispravno bacati vortex. Kao voditelj škole atletike odgovorno tvrdim da se u našoj školi s djecom radi veoma stručno. Naša atletska škola je postala prepoznatljiva u našem gradu što dokazuje ovogodišnji upisani broj djece.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo vamj e„ Suglasnost na Program sportske aktivnosti„? -Tako je. 2014. godine dobili smo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta stručno mišljenje za „ Suglasnost na program sportske aktivnosti. Ja sam autor Programa: „ Škola atletike za učenike od 5. do  8. razreda Osnovnih škola u organizaciji Atletskog sportskog kluba „ Zadar „ iz Zadra. Na temelju moga programa čiji sam ja autor Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske od 7. siječnja 2014. godine dala nam je stručno mišljenje. Mi smo jedini atletski klub u Zadru i Zadarskoj županiji koji je dobio Suglasnost na Program sportske aktivnosti i izuzetno smo ponosni na to, za kraj će Šola.

image

ASK Zadar

Ask Zadar/Slobodna Dalmacija
image

ASK Zadar

Ask Zadar/Slobodna Dalmacija
image

ASK Zadar

Ask Zadar/Slobodna Dalmacija
image

ASK Zadar

Ask Zadar/Slobodna Dalmacija
17. rujan 2024 17:05