StoryEditorOCM
SportŽURINA OPTIKA

U kojem smjeru će ići ABA liga? Odluka se ne može čekati unedogled. Evo kako se Zadar namjerava spasiti...

22. travnja 2020. - 19:39

Vodstvo regionalne košarkaške ABA lige, na svojoj video sjednici s klubovima, tražili su odgovor kako bi na što bolji način zaključili sezonu. I nisu donijeli konkretan zaključak na tu temu, nego su izrazili želju da se sve okonča na parketu, međutim, posve je izvjesno da će se to ipak dogoditi za zelenim stolom.

Podosta je prijedloga koje su klubovi iznosili u medijima ili na svojim klupskim portalima, međutim, do rješenja se nastoji doći konsenzusom. Ako je suditi prema informacijama koje smo uspjeli dobiti, tijek sastanka odvijao se u posve mirnom tonu, jer u cijeloj priči svi jednako dobivaju, ali i gube.

Klubovi koji su prije zadnjeg kola bili u pozicijama za play-off oprezni su u zaključcima. Primjerice, Partizan se zalaže za najpravedniji način, a to je nastavak sezone, u što je teško vjerovati. Jer, mnogi su klubovi raspustili svoje momčadi, k tomu, sve da se pandemija korona virusa zaustavi ovog trenutka, za povratak u natjecateljsku formu bilo bi potrebno gotovo pa dva mjeseca.

Stoga je sve izglednije traženje alternativnih smjerova s obaveznim pogledima na zaključke koje treba donijeti vodstvo Eurolige i Eurocupa, natjecanjima prema kojima ABA liga ima zajamčenu protočnost. Svi su svjesni kako se odluka o načinu okončanja sezone koja je prekinuta prije posljednjeg kola u redovitom dijelu prvenstva, gdje su su svoju prigodu za F-4 imali prvoplasirani Partizan, iza njih se nalazila Budućnost, potom Crvena zvezda, Cedevita – Olimpija i Moranr, ne može čekati u nedogled.

Ista neizvjesnost vrijedi i za klubove na začelju, konkretno Zadru je slamku spasa predstavljao ogled s Crvenom zvezdom u Beogradu, međutim, prema prijedlozima koji su bili na razmatranju, Zadrani će spas posve sigurno dobiti u novom formatu lige. Prema takvom nacrtu, ABA liga bi se proširila na četrnaest klubova, što otvoreno zagovara Zadar, tako da bi novi članovi postali Borac iz Čačka i Split, dvije prvoloplasirane momčadi u ABA 2 ligi.

I tu se očekuje jedna velika novost, naime, procjena je kako ekonomska računica nije u skladu s očekivanja, odnosno, liga kao takva, navodno, nije polučila povoljan rezultat. Postoji i opcija zatvaranja ABA lige na dvije godine, jer gospodarstvo u regiji je uvelike uzdrmano, tako da se neće moći do izdašnije sponzorske pomoći. U tom slučaju bi, moguće je, svi klubovi profitirali, jer bi im se otvorio prostor da u svojim sastavima imaju veći broj mladih igrača o čijem razvoju se stalno mantra.

Nadalje, jedan od prijedloga je da se u sezoni 2020./ 2021. od ULEBA zatraži pozivnica za još jedno mjesto u Eurocupu od koje bi, prema prijedlogu Partizana koristi imali Cedevita – Olimpija i Mornar.

Zgodno je kazati kako se u Hrvatskom košarkaškom savezu ozbiljno govori o neodrživosti trokružnog sustava natjecanja, tako da bi našim klubovima Ciboni, Zadru i Splitu, ABA liga dobro došla u kontekstu većeg broja utakmica i izrečene misli o prigodi za razvoj darovitih igrača u objektivno jačoj ligi nego je HT Premijer liga.

24. travanj 2024 17:21