StoryEditorOCM
SportDANIJEL JUSUP

Teško mi je reći što nas očekuje u nedjelju, ali... Ako će oni više željeti pobjedu neće se stvari promijeniti

Piše Dražen Žura
25. svibnja 2024. - 14:31
Zadar, 240524. Dvorana Kresimira Cosica, Visnjik. Prva utakmica finala FAVBET Premijer lige, KK Zadar - KK Split. Na fotografiji: Luka Bozic.Zvonko Pavic/Cropix

Uoči prvog ogleda dvaju dalmatinskih rivala u finalnoj seriji tko prije do tri pobjede, postavili smo pitanje: „ Može li Zadar protiv Splita obraniti naslov prvaka Hrvatske?” Nedvojbeno, takav rasplet se iz zadarskoga kuta uvelike očekuje, unatoč tomu što su „Žuti” pobjedom (85:78), uspjeli napraviti korak naprijed i to u trenutku kad se malo tko nadao, odnosno, na parketu Krešinog doma.

Zagrebemo li malo po najavama i samoj nervozi koju je vezano uz „ušutkavanje” igrača proizveo trener Danijel Jusup i tako na zadarsku momčad stavio uteg pritiska, onda trijumf Splita nije ništa neočekivano. Naviknut raditi u „kontroliranim uvjetima”, prvi čovjek na klupi Zadra takav svoj pristup kroz cijelu sezonu nije uspio prenijeti na Luku Božića „vlasnika” nekoliko MVP titula. Jer ono što je u zadnjim minutama radi Zadranima omiljeni Kiborg nije prihvatljiv u ni jednoj kolektivnoj igri, napose košarci. Spomenimo još jednom kako taktika „Dajte loptu Božiću” nije otišla na plodno tlo budući je sekvencama kad se trebalo iskovati pobjedu, spomenuti igrač gubio lopte, primao blokade i stalno pričao sa sucima, usput je uzeo posve nepotrebno šut za tri poena. Nije nimalo razmišljao o suigračima, vidio je samoga sebe. Ali, to nije njegova krivnja, jer se igrači ponašaju onako koliko im to dozvoli trener. Pitali smo Jusupa nakon utakmice, je li bilo mudrije prije završnice odmoriti čovjeka na kojem se gradi i igra i sezona Zadra. Odgovorio je: „Mi smo pričali na klupi i zaključili da nam je jako potreban u završnici!” Nedvojbeno, to je legitimno pravo trenera i sigurno će kao i za mnoge pogreške koje je radila momčad Zadra pod njegovim patronatom, nastojati otkloniti u drugoj „rundi”. E da, Božić će se morati priviknuti na obranu Borisa Tišme koji ga je isključivao uvijek u ključnim trenucima utakmice.

- Teško mi je reći što nas očekuje u nedjelju, dobro smo branili šut za tri poena, ali ono što su oni promašili pod košem to su i uhvatili. Ničije lopte nismo zagrađivali, „box out„ je bio jako loš i to je odlučilo utakmicu. Ako će oni više željeti pobjedu neće se stvari promijeniti – razmišlja Jusup koje tvrdnjom o slabom voljnom trenutku sav teret poraza prelio preko igrača.

Podsjetimo, Zadar je dozvolio suparniku trinaest ukradenih lopta, te čak osamnaest izgubljenih, nerijetko u solo dionicama, ponajviše ih iza Božića, šest! Sve skupa će se, kaže, Jusup u ovom kratkom vremenskom razdoblju nastojati raščlaniti, uz „skidanje” videozapisa. Jedna od zamisli će sigurno biti kako u priču uključiti pričuvne igrače, jer primjerice Juan Davis je u četiri odigrane minute izgledao kao „hokejaš”, unutra pa vani, toliko da čovjek ne zna o kojem je sportu riječ. A upravo je Davis u ogledima s Dinamom ima zapažene minute i učinak, usudimo se kazati nikad bolji u tekućoj sezoni!

„ Bilo bi mi lako da te ne volim!” - grleno su zapjevali navijači kojih će vjeruje se u drugoj utakmici biti u znatnoj mjeri više, nego u petak.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 20 sati uz izravan prijenos u programu MAXTV Sport i Sportskoj televiziji.

 

15. lipanj 2024 06:58