StoryEditorOCM
SportDAN POSLIJE

Prvo ime susreta bio je Luka Božić, Jusup je odlično vodio momčad, a publika je skandiranjem ‘šampioni‘ pokazala kakav Zadar želi kroz cijelu sezonu!

Piše Dražen Žura
1. listopada 2022. - 18:18
Zadar, 300922. Dvorana Kresimira Cosica na Visnjiku. Utakmica 1. kola AdmiralBet ABA lige izmedju KK Zadar i KK SC Derby. Na fotografiji: Luka BozicZvonko Pavic/Cropix

Košarkaši Zadra su obilato naplatili činjenicu što su prije svih u AdmiralBet ABA ligi krenuli s pripremama, o čemu najbolji svjedoči njihova više nego uvjerljiva pobjeda 96:67, dok im je na drugo strani bila momčad SC Derby!

Iskazali su Zadrani zavidnu razinu tjelesne pripremljenosti, doslovce je prštalo ispod njihovih nogu i sijevalo iz ruku, tako da se gosti, praktički od prve četvrtine (25:8), nisu ni vidjeli na parketu. Tek poneki njihov bljesak nije mogao naškoditi glede konačnog ishoda, jer je i zadnja dionica susreta u kojoj je grmjelo od trica zaključena uvjerljivo (31:19)!

Istina, u neka najviše dva ili tri navrata, znali su doći do minus jedanaest, međutim ubrzo je slijedio valjani odgovor Zadra kojim se otklanjalo svaku iskru gostujućih nadanja za ulazak u neizvjesnu završnicu.

Nedvojbeno, a to zorno kazuju brojke, prvo ime susreta bio je Luka Božić kojeg se jednostavno nije moglo ne primijetiti na parketu, jer ga je bilo posvuda. Jednako energično u obrani i napadu, uz pravu poplavu statističkih podataka koji govore u prilog njegovoj raznovrsnosti. Čim u momčadi imate jednog takvog znalca, onda je i ostalima daleko lakše biti dionicima iznimno važne pobjede na otvaranju ABA lige.

- Pokazali smo želju za pobjedom. Bili smo nestrpljivi kad će utakmica početi i to se jasno vidjelo na nama. Već u prvoj četvrtini smo dosta dobro obrambeno stajali na parketu. Dosta smo dobro trčali ali bilo je i nekih padova u igri. Pogotovo kad smo stali trčati i kad smo počeli igrati pet na pet. Derby je jedna sjajna šuterska ekipa koja može u trenutku okrenuti utakmicu. Marko Ramljak je odigrao sjajnu obranu na Fletcheru Mageeju i on je morao uzimati jako teške šutove. Rekao sam svojim igračima da uzimaju šutova pa makar i upetoj sekundi utakmice jer za dobiti utakmicu treba pogoditi i neki šut za tri poena. Veseli me dobro raspoloženje unutar ekipe što u konačnici rezultira ovim što smo vidjeli na parketu. Podrška je bila sjajna i mislim da su gledatelji bili zadovoljni s prikazanim – kazao je nakon utakmice Danijel Jusup, trener Zadra koji je cijelo vrijeme svojom silnom energijom te izvrsnom koordinacijom sa trojicom pomoćnika, izvrsno vodio momčad.

Doista, pravi iskorak na početku sezone u koju se krenulo s razmišljanjem kako je najbitnije sačuvati status u ABA ligi, međutim, nastavi li se u ovakvom ritmu, u kojem se suparnika doslovce lomi, onda bi priča u konačnici trebala imati i rezultatski bitno značajniji izričaj. Jer pristup i energija koju su iskazali Božić i društvo jamačno je zalog za potvrdu želja sportskog direktora Denisa Pleslića da se Zadar nakon dugo vremena u ABA ligi mora podignuti na razinu iznad pedeset posto učinka.

Međutim, bitno je u ovom trenutku, kako to obično treneri kažu, ostati čvrsto na zemlji, jer svaki oblik euforije nekad se zna vratiti kao bumerang. Publika je pak, ponovimo još jednom, uz gromoglasan pljesak igračima i stručnom stožeru kroz skandiranje „šampioni, šampioni” iskazala ne samo zadovoljstvo viđenim, nego i želju da takva slika prati momčad Zadar kroz cijelu sezonu. Statistički podaci kazuju kako je u dvorani ‘Krešimir Ćosić‘ bilo 1479 gledatelja, čime se ujedno nastoji pokazati odlučnost klupske uprave da na tribinama mogu biti samo oni koji kupe ulaznice. Vrijeme povlaštenih je iza njih, ustvrdio je David Gunjević direktor kluba koji je dan prije utakmice pozvao i gradonačelnika Zadra Branka Dukića te sve političare, djelatnike kluba kao i ŠC Višnjik te veterane, osim Giussepea Giergje kojem je pripremljeno mjesto uz sami rub terena!

Što se daljnje posjećenosti tiče, uz pristup igri i samom rezultatu kojeg se ostvarilo u jako bitnom trenutku, nedvojbeno će rasti broj onih koji će poželjeti gledati jedan moderniji Zadar koji svojom, može se kazati, moćnosti, od prve lopte poziva na svoje utakmice. Iduća na programu je u ponedjeljak (18 sati) u HT Premijer ligi, u goste Zadru stiže KK Bosco.

Božićev učinak

Poena: 30

Šut za dva poena: 7/11

Šut za tri poena: 3/6

Ukupan šut: 58,8 posto

Slobodna bacanja: 7/7

Skokovi u obrani i napadu: 7+6 (13)

Asistencije: 7

Osvojene lopte: 1

Izgubljene lopte: 2

Valorizacija: 48

19. travanj 2024 17:32