StoryEditorOCM
SportUSPJEŠNI "VITEZOVI"

Korona je zaustavila odlazak Jole Butića s Dadom Pršom u Senegal, a onda je stigao poziv iz Posedarja i čudesna polusezona

Piše Ivica Gjergja
20. lipnja 2021. - 18:59

Na kraju sezone uvriježena je praksa da se broje „punti“ i analizira ostvareno, pa su tako sve izanalizirali i u Hrvatskom vitezu iz Posedarja, klubu koji se nakon 20 godina izbivanja vratio u Treću ligu jug. Iako novi u trećeligaškom društvu, Posedarci su se iskazali: seniorski sastav, stručni stožer i Uprava kluba na čelu s Ivicom Klancom, tri su jake „poluge“ i jamstvo kvaliteta i uspjeha.

Uz to, s mladim se nogometašima dobro radi, ali ovdje ćemo se osvrnuti na seniorski pogon. „Vitezovi“ su tijekom prvog dijela prvenstvene sezone uzeli 17 bodova i zauzeli sedmo mjesto s 47 osvojenih bodova. A onda su u drugom dijelu natjecanja - bili najbolji! Osvojili su čak 30 bodova i bili bolji i od prvaka NK Neretvanca iz Opuzena.

Nije bilo lako - kao novajlija u ligi dosta momčad se dugo tražila, patila je i od uobičajenih „dječjih bolesti“. Neki igrači prvi put su igrajli o trećeligaškoj konkurenciji, mijenjao se i sustav igre, bilo je „toplo – hladno“ iako su se svi dosta trudili. Na kraju su se sredinom travnja u suglasnosti rastali trener Kristijan Tuta i Klub, dakako uz korektan i fer odnos.

Nije se dugo čekalo na novog „kormilara“ pa je ubrzo za trenera postavljen Josip Jole Butić, koji se zahvaljuje Tuti na svemu što je učinio smatrajući da je ukupan rezultat dijelom i njegova zasluga i uspjeh.

Kada je Jole zasjeo sve se „stubokom“ promijenilo nabolje. Već u prvom prvenstvenom srazu sa Zagorom u Unešiću donijeli su „Vitezovi“ tri boda. Izuzetno dobar vjetar u leđa. Jole je vratio samopouzdanje igračima, razbio apatiju, vratio vjeru u vlastite sposobnosti svakog od igrača i - krenulo je. Nakon Zagore pobjede su se nizale, od devet utakmica koje je vodio osam je pobjeda, pa su tako padali redom Primorac, Sloga, Vodice, Uskok, GOŠK Dubrovnik, Urania. Dakako da smo na uspjehu čestitali Josipu Joli Butiću:

-I prije nego sam preuzeo ulogu trenera u „Vitezu“ znao sam sve što se zbiva, pratio sam njihov rad, rezultate i igru. Znao sam gdje dolazim, koga imam u momčadi i kako bi trebalo posložiti prvi tim za daljnje natjecanje. Radili smo sve u hodu, a mogu reći da smo „kliknuli“ na prvu, igrači su imali povjerenje u mene, a ja u njih, te smo posložili dobitnu kombinaciju koja je donijela rezultat i uspjeh. Zadovoljan sam, jer osvojiti 30 bodova u drugom dijelu može samo dobra momčad, a mi to jesmo. Osigurali smo ostanak u ligi i ispunili cilj, igrali smo i finale Kupa u kojem smo jednostavno „izgorili“ od velike želje da osvojimo pokal, a jedanaesterci su uvijek lutrija, otišlo je na stranu Primorca, u uvodu će trener Butić.

-Odmor, slaganje momčadi za sljedeću sezoni ili …?

-Iskreno, ne znam da li ću nastaviti, imam ponuda, te koristim prigodu da se zahvalim prvo igračima i Upravi „Viteza“ na čelu koje je Ivica Klanac. No u mom srcu su navijači koji imaju veliku ljubav prema klubu, oni su ono nešto, takvu simbiozu između navijača i Kluba nisam vidio ni u prvoligaškim sredinama, rekao nam je Jole.

Tko je Josip Jole Butić?

Josip Butić je dijete NK Zadra, igrao je nogomet na prvoligaškoj razini u nekoliko klubova, Zadru, Rijeci, Hajduku, Segesti, a bio je i prvi Hrvat koji je nastupio u Kini. Bio je trener juniora, prvog sastava Zadra u prvoj, drugoj i trećoj ligi, pomoćnik Daliboru Zebiću u prvoj ligi. Nakon jedne polusezone istekao mu je ugovor, te je trebao otići s Dadom Pršom u Senegal, no radi korone se taj plan nije ostvario. Tada su mu se javili iz HV Posedarje i ponudili mu mjesto trenera, preuzeo ih je te preporodio igru i ostvario rezultat.

05. listopad 2024 05:23