StoryEditorOCM
SportBEZ MILOSTI

Ivković analizirao naš poraz i opleo po svima, najviše po Gvardiolu: Ide, ide, ide pa ispada i otvara protivniku prostor

Piše Sport SD
13. listopada 2023. - 22:23

HRT-ov stručni komentator Tomislav Ivković komentirao je 0:1 poraz koji je hrvatska nogometna reprezentacija doživjela od Turske na Opus Areni. Bio je to prvi poraz Dalićevih izabranika u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, ali i poraz kojim se Hrvatska odvojila od prvog mjesta, s jednom utakmicom i tri boda manje iza vodeće Turske.

- Nogomet je nepredvidiv, to nam se dogodilo jučer. Da smo htjeli, ne bismo odigrali tako neorganizirano i naivno i da su svi igrači u lošem momentu, to je nevjerojatno. Sve loše stvari koje su se mogle dogoditi, dogodile su nam se jučer. Turci su bili bolji, agresivniji, pametniji i hrabriji i zasluženo su pobijedili – rekao je Ivković za HRT.

- Čestitam Daliću što je priznao da je sve bilo loše, nije tražio isprike. Da igramo danas na ‘nulu‘, uzeli bismo tri boda. Livaković nas je spašavao u prvih 15-ak minuta. Kada smo vidjeli kamo ide utakmica, možda smo trebali stati svi iza lopte, zgusnuti se, plitka formacija, sačekati ih i suziti im prostor. S brzim igračima su nam napravili pritisak jer su zadnja linija i naš napad bili razvučeni kao harmonika – nastavio je.

Istaknuo je kako hrvatski vezni red nije bio na razini.

- Modrić, Brozović i Kovačić imali su toliko krivih dodavanja koliko nemaju u 15-20 utakmica, jednostavno nije išlo. Kao bivši igrač znam da se danas svi osjećaju psihički i fizički puno bolje nego jučer. To je nemoguće za objasniti. Onaj tko je bio u takvoj situaciji, to zna.

- Jednostavno ne ide, nemoguće je izaći iz toga. Misliš da bi nešto trebalo napraviti, ali znaš da si i sam u takvoj situaciji pa i ti trpiš i šutiš. Ni sami igrači, nisam vidio da su se Modrić, Brozović ili Kovačić naljutili, nisu reagirali, pa Šutalo, Gvardiol i Stanišić isto nisu bili na dobrom nivou.

Tada je posebnu kritiku dobio naš najskuplji igrač svih vremena, Joško Gvardiol.

- Gvardiol je vrhunski igrač, ali to je slijepa ulica, ne može on uzeti loptu pa ide, ide, ide i onda se zabije u zid i odigra zadnji pas koji je problematičan i teško ga je primiti. Onda on ispada i otvara protivniku prostor. Gvardiol mora igrati jednostavnije i svrsishodnije za ekipu, svi mi znamo da je on sjajan igrač. Ne mora nam stalno pokazivati da zna – istaknuo je Ivković.

Zbog teške situacije s ozljedama napadačku liniju predvodili su Petar Musa, Josip Brekalo i Mario Pašalić.

- Svi su se složili s postavom koju je Dalić izabrao. Musa je stalno prisutan, ulazio je, ali mislim da nije donio nešto zbog čega bih i dalje računao na njega. Brekalo je odigrao puno utakmica za reprezentaciju, otvorila mu se prilika igrati na lijevoj strani. Međutim, ostao je kakav je bio u juniorima Dinama.

- To su igrači kojima se cijeli život puštalo da igraju kako hoće jer su oni mislili da igrom jedan na jedan mogu rješavati utakmice. Takvi igrači nemaju kvalitetu da znaš što od njih očekivati, a to je problem. Ovi su igrači da ti dragi Bog šapne ili da imaš kristalnu kuglu kako bi znao kako će odigrati. Nisu na razini igrača koji su nedostajali.

Svoj debi u reprezentaciji upisao je i Dion Drena Beljo.

- Beljo je talentiran, ne bi završio u Augsburgu niti bi ga tražio Dinamo da nije talent. On je igrač budućnosti. Sličan je Livaji i Petkoviću. Voli se spustiti i razigrati, ima dobar skok i zna igrati glavom. Da mu se posrećilo... Ima budućnost. Prije tri mjeseca su na Euru pričali da to nije to, kod nas se to brzo mijenja. Tako se kod nas priča i za Brozovića, Modrića, Kovačića... Stalno stvaramo crne scenarije – zaključio je Ivković.

02. svibanj 2024 11:41