StoryEditorOCM
SportDALMATINSKI DERBI

Foto: Fenomenalni Roko Ukić zabio 26 koševa i odveo žute do vrijedne pobjede na Višnjiku

Piše Dražen Žura
12. listopada 2021. - 22:01

Zadar je po drugi put poskliznuo u HT Premijer ligi, zbrojeno s ona tri u ABA ligi onda je to Čista petica” u minusu! Zgubilo se u Splitu, koji je radio na pogon iskusnog „motorina” Roka Ukića, koji je s tri trice odveo „ žuti brod „ odveo do pobjedničke luke. Zadrani su s tribina mogli jedino zaključiti: „ Ajme majko”! Čulo se i : „ Perinčiću odlazi”!

Ukoliko je netko razmišljao kako će se na Višnjiku gledati nešto slično kao lanjsko finale dva finala dalmatinskih klubova, međutim, malo toga se vidjelo – gotovo ništa! Publika? Oni su radije ostali u toplom, moguće uz TV ekran! Nije bilo ni ozlijeđenog Cratera, Lukovića se nekako osposobilo, ali je zato kraj odgledao s klupe, ozlijedio je skočni zglob na nozi!

U otvaranju utakmice Zadar se držao razmišljanja kako je najbolje loptu spustiti prema visokim igračima ispod obruča, Lukoviću i Bursaću. Za razliku od domaćina Split je svoju dobru prigodu vidio u šutu izvana. Vodio ih je kapetan Ukić, doista, išlo ga je kao u najmlađim danima, onda su se još umiješali Vuko, kasnije Mc Lean i Čampara.

Upravo je iz tih razloga Zadar stalno kaskao rezultatski i kad bi se primaknuli, onda su nastavili s tradicijom velikog broja izgubljenih lopti ( 11), k tomu izvana nisu mogli pogoditi baš ništa „ trica” im se najbolje ogleda kroz omjer jedna pogođena iz deset pokušaja ! Imali su nešto za reći i suci, jedino su oni nepunih pola minuta prije kraja vidjeli prekršaj Bursaća koji je usput zaradio i tehničku!

Živost Junakovića i Lukovićeva snalažljivost, istina, nije bilo zakucavanja kao u prvom dijelu utakmice , ali posve korisni koševi, doveli su Zadar u zonu poravnanja koje se nije dogodilo.

Onda je uslijedio „rat tricama”, Barič je povukao Splićane, uzvratio je Brala, odgovorio Mclean, uzvratio Jordano, revaširao se Vuko, pa je Mavra Zadranima donio treću u nizu! Opet su se u nešto pitkiju košarkašku priču upetljali suci, našli su prekršaj na Bariču, potom je trener Zadra Perinčić zaradio tehničku jer je ušao u pola terena!Lopta se potom koristila isključivo za slobodna bacanja ili solo prodore Bariča i Čampare, odnosno Mavre!

Zadar je pak u zadnjoj dionici imao problema i s uvođenjem lopte , pet sekundi bi im isteklo učas! Čamapara se pošteno ispromašivao s crte slobodnih, tri u nizu nizu nakon četvrtog Bursaćevog prekršaja na šutu za tri poena!

Nakon, dugo, dugo vremena ubačajem Vukovića došao do prednosti 56:55 u 33. minuti, ali nije trajalo dugo jer je Bajo realizirao splitski napad.

Kasnije se opet vratio Ukić i zaključio dvoboj! 

ZADAR – SPLIT 62:71

ZADAR – Dvorana „ Krešimir Ćosić”. Gledatelja: 312. Suci: Kardum i Mustapić (Zagreb), Vovk (Slavonski Brod).

ZADAR - SPLIT 62:71 (20:25, 12:12, 22:18, 8:16)

ZADAR: Paponja (4), Jordano (11), Klarica, Brala (5), Beljan, Vuković (4), Bursać (6), Junaković (7), Buljan, Drežnjak, Mavra (12), Luković (13).

SPLIT: Perasović, Kedžo, Runjić, Žganec (5), Ukić (26), Vuko (8), Čampara (10), Bajo (7), McLean (10), Barič (5).

SEMAFOR

24-30 14' – U nizu lakih zadarskih poena ispod obruča, Split je najviše preko Ukića i to tricama krenuo držati domaće na malom razmaku.Ostali su „žuti” vjerni vanjskom šutu tako je McLean Zadrane s tri poena ispratio na prvi odmor od dvije minute, a Čampara se naslonio na isti način.

32-37 – 20' – Zadar je bio nešto sigurniji u igri pod košem, međutim, kad su posve uhvatili priključak Ukić ih je kaznio s tri slobodna bacanja.

54:55 - 30' – Sredinom treće dionice dogodio se „svijet trica”, konačni omjer bio je tre prema tri!

62:71 – 40' – Završne taktove u kapetanskom stilu odradio je Ukić kojem zadarska obrana nije mogla ništa drugo nego staviti soli na rep.

20. travanj 2024 05:56