StoryEditorOCM
SportIZDVOJENA MIŠLJENJA

Dino Rađa: "Ne pratim ABA ligu jer je odavno prestala biti zanimljiva" Toni Kukoč: "Bilo bi super da imamo više novca, ali nažalost nije tako"

Piše D. Žura
5. siječnja 2022. - 10:59

Svatko ima pravo na izdvojeno mišljenje ne samo u košarci, odnosno sportu , nego svim društvenim pozornicima i to je ono što bi nas sve skupa trebalo činiti dionicima boljeg stanja u spomenutom segmentu, nekad proslavljenoga sportskog područja u kojem smo nizali odličja. Odavno smo upali u „mizeriju” , na klupskom i reprezentativnom planu, međutim, za takvo ne bismo trebali kriviti druge. Već neko vrijeme „na meti” Hrvatskog košarkaškog saveza nalazi se regionalna ABA liga kao čimbenik koji u velikoj mjeri utječe na izostanak razvoja naših klubova. I oko toga se uvijek može polemizirati, kao i na temu tko donosi više dobra , konkretno, natjecanja pod ingerencijom FIBA-e ili na drugoj strani, pojednostavljeno kazano, Eurolige .

Cibona, Split i Zadar ostali su čvrsto pri svojem stavu kako im u ovom trenutku ABA liga donosi više koristi, što bi u prijevodu trebalo značiti kako Prvenstvo Hrvatske nije razina na kojoj iznimno potrebno iskustvo trebaju skupljati igrači žele li napredovati. Druga dionica priče jesu rezultati naših predstavnika, ali po skromnom mišljenju mnogih koji su svakodnevno uz košarku, prednost ima ABA liga. Prije nekoliko dana u intervjuu kojeg je dao beogradskom Telegrafu, Dino, Rađa, Predsjednik stručne komisije HKS-a ne dijeli to mišljenje....

- Ne pratim ABA ligu jer je odavno prestala biti zanimljiva. Pretvorila se u natjecanje par klubova koji dovode more stranaca i tko ima više para dobiva. Ničija košarka nema koristi od ovakve ABA lige, što se vidi po rezultatima u reprezentativnim kvalifikacijama. Svi se muče. ABA liga bi trebala biti dodatno natjecanje pod kontrolom svih saveza i ograničenom broju stranaca. Onda možemo pričati- poručio je Rađa, koji se vidljivo je zalaže za ograničavanje broja stranaca u hrvatskim klubovima. Istodobno, ne samo od Rađe, nego i drugih stalno se može čuti hvala o igračima naših klubova koji su upravo kroz ABA ligu, dogurali do snažnih euroligaških klubova , na koncu i NBA lige. Ako nije tako neka uslijedi opovrgavanje navedenog.

Nedugo nakon Rađe, oglasio se i Toni Kukoč, obojica „stanari” Hall od Fame, igrači o kojima bismo danima mogli pričati u smjeru njihove izvrsne košarkaške karijere.

-Ne znam što je Dino rekao, nisam naletio na njegovu izjavu. Pogledam pokoji rezultat ABA lige, pa i poneku utakmicu ako baš naletim. Međutim, siguran sam da našim igračima, kao i svim drugima u svijetu, trebaju jake utakmice da bi napredovali. Ako je ABA liga jača od naše, ako tamo imaju jači podražaj, onda je igranje te lige za igrače korisno. Napokon, u toj ABA ligi stasali su i naši NBA igrači, te još mnogi koji nisu Hrvati. Bilo bi super da imamo više novca, da možemo biti konkurentni u toj ABA ligi, još bolje u Euroligi, ali nažalost nije tako – zaključio je Kukoč, u razgovoru za Sportske novosti.

Izvučene izjave prava su podloga za razmišljanje i konstruktivne razgovore bez unaprijed čvrstog stava kako je samo jedno mišljenje ispravno.

25. travanj 2024 11:54