StoryEditorOCM
SportFINANCIJE UPITNE

Dani slavlja su iza nas, slaže se roster KK Zadar za iduću sezonu, a glavno pitanje je: Tko će sve to platiti?!

Piše Dražen Žura
17. lipnja 2024. - 15:54

Dani slavlja odavno su minuli, pa nimalo čudno što su u Košarkaškom klubu "Zadar", jednako tako i među navijačima, sve misli usmjerene k pitanju - kako se krenulo s preslagivanjem momčadi za novu sezonu?

U prilog ljetu bez godišnjeg odmora, ne dužeg od pet radnih dana, govore dolasci dvojice igrača Jana Rebeca i Mate Kalajžića, potvrđeno je i produljenje suradnje s Lovrom Mazalinom, dok su pod ugovorom Karlo Žganec, Marko Ramljak i Krševan Klarica.

Ostali? Mogu slobodno otići, međutim, prema klupskim informacijama radi se uvelike na ostanku Luke Božića, kao i Darija Drežnjaka. Odmah nakon slavlja otišao je Arijan Lakić u Partizan, nedvojbeno, svjestan kako u beogradskom klubu neće imati minute provedene u zadarskom dresu! Patrik Jambrović? Za njega je lani u ovo doba rečeno kako je potpisao dvogodišnji ugovor, ali nije posve sigurno računa li se na njega i ubuduće?

Nedugo nakon završetka sezone, trener Danijel Jusup, slavodobitno je izjavio kako je u trofejnu momčad utrošeno 565 tisuća eura neto, međutim, nije posve jasno je li unutra u cijelosti ugovor s Božićem, Petrom Vujačićem i Juanom Davisom, koji su pristigli u drugoj turi!?

Za one koji nisu skroz unutra na gore spomenuti iznos valja pridodati porez, pa bi u takvom zbroju na igrače otpalo 760 tisuća eura bruto. Zasigurno, na hrpu se mora pridodati i cjelogodišnja plaća trenera Jusupa, te troškovi za plaće trojice njegovih pomoćnika, Tonija Dijana, Ivana Barančića, Borisa Kovačevića kao i kondicijskog trenera prof. Bernarda Kotlara koji ima status vanjskog suradnika, te ostalih u svojstvu zdravstvenog osoblja, dr. Mladena Srzentića i fizioterapeuta Marka Štrbca!

Ima još! Rečeno je kako se od Hrvatskog košarkaškog saveza i prodaje ulaznica prikupilo 500 tisuća eura. Međutim, propustilo se kazati kako organizacija utakmice, ovisno o tome je li procijenjena kao manje ili više rizična, u prosjeku iznosi oko pet tisuća eura i to pomnoženo s trideset osam, iznosi 190 tisuća eura. Unutra su troškovi Osiguranja ili uredovanja, policije, hitne pomoći, vatrogasaca i zapisničkog stola kao i usluge prodaje ulaznica.

Zaboravilo se, namjerno ili slučajno, nebitno je, kako se za treninge seniorske momčadi, kao i mlađih uzrasta u dvorani Krešimir Ćosić, te igranje utakmica mora pridružiti 265 tisuća eura.

Nije nevažno istaknuti, kako je bivši predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar, Dino Martinović, nedugo prije nego će odstupiti, u medijskom prostoru izdvojio i troškove koji se odnose na smještaj igrača, putovanja i hotelske usluge kad je riječ o Favbet ligi, uz menadžerske provizije, troškovnik se podiže za dodatnih 200 tisuća eura u jednoj sezoni! Ukupno 1.415.000 eura, uz napomenu kako unutra nisu ubrojeni ranije spomenuti korisnici klupske blagajne, odnosno, stručni stožer i popratna uslužna djelatnost! Sportski direktor Pleslić je u razredu plaća direktora gradskih poduzeća, valja uračunati i plaću direktora kluba Edija Nadarevića, ranije direktorice Vane Dundov. Ali to i druge troškove mlađih uzrasta s njihovim trenerima i ostalima koji djeluju u klubu – nismo zbrajali!

I kako sutra? Postoji jedan "dobar izvor”, ime mu je Gradski proračun, međutim, puno toga je, čini se odavno potrošeno, jednako i kredit kod jedne poslovne banke.

Istina, od HKS-a se sveukupno priskrbilo 142 tisuće eura, ali će se, navodno i taj dio priče revidirati u vidu disciplinske mjere zbog "predugog jezika i pisma” u finalnoj seriji!

I onda još jednom pitanje, kakva je korist od osvojenog prvenstva Hrvatske i Kupa Krešimira Ćosića, te F-8 AdmiralBET lige i ekspresno "udaljavanje" već u četvrtfinalu od Budućnosti!?

Promocija mladih igrača je izostala, kao što će i naredne sezone, jer je prema valjanim izvorima daroviti junior Niko Šare stavio potpis na ugovor s Cedevitom Junior!

Koliko je zarada kluba? Nula eura, baš kao u slučaju odlaska Mihaela Ružića lanjske sezone u španjolski Juventut. Vice Grbić i Ivan Njegovan, izgleda, spremaju se za sveučilišno školovanje u Americi, usput i bavljenje košarkom. Hoće li se sa posudbe vratiti Antonio Sikirić, više je nego upitno?

U svojem javnom istupu za portal sport023, sportski direktor Denis Pleslić je kazao nešto i o statusu trenera Jusupa, ustvrdivši kako se pregovara!

O čemu, ako trener ima važeći ugovor, ponovimo još jednom, cjelogodišnji? Vrlo jednostavno je zaključiti i to kroz projekciju prošle sezone u kojoj su svi igrači dobili povišene ugovore u prosjeku 27 posto neto, što će se vjerojatno ponovno dogoditi i kod novih potpisa igrača kao i onih koji imaju valjani dogovor.

Sukladno gore navedenom, i trenerovo je pravo tražiti ne samo povišicu dosadašnjih primanja nego i produženje ugovora, iskreno, nije nam poznato je li na jednu ili dvije sezone, nakon isteka važećeg, koji se odnosi na sezonu 2024.-2025. koja je isključivo za trenera i sportskog direktora krenula, kako se govori, punom parom!

I ono dalmatinsko vječno pitanje: "A tko će sve to platiti?" Zna se, porezni obveznici! Ali, to nije sve, jer je prema vlasniku kluba, čitaj Gradu Zadru, kako saznajemo, krenula informacija o potrebi povećanja izdvajanja za potrebe KK Zadar!

Hoće li se tako nešto dogoditi u ovom trenutku nemoguće je odgovoriti, posebice stoga što je puno projekata "na čekanju" jer nije izglasan Godišnji proračun Grada Zadra!

 

17. lipanj 2024 15:54