StoryEditorOCM
RegionalŽUPANIJA SE 'UHVATILA' RJEŠAVANJA AZILA

Žmirići odlaze u zaborav, novi prostor je izabran: jesu li četiri hektara dovoljna?

Piše L.Burčul
9. travnja 2018. - 22:00
azil1-280218

Rigorozniji Zakon o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio sa prvim danom ove godine, natjerao je jedinice lokalne i regionalne samouprave da osiguraju zakonom propisane uvjete za zbrinjavanje napuštenih životinja. Azil za životinje na Žmirićima ne zadovoljava ni minimalne uvjete za držanje životinja, te je određen prostor izvan grada, na rubnom dijelu koji je u administrativnim granicama Grada Zadra, na potezu prema općini Poličnik.

- Radi se o četiri hektara površine i tražimo model na koji bismo način to zemljište dobili od države – kaže Daniel Segarić, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Segarić tvrdi da Zadarska županija nije „preuzela“ posao rješavanja azila od Grada Zadra, kako se dalo zaključiti i prema dolasku državnog tajnika iz Ministarstva poljoprivrede Željka Kraljička, sa kojim je zemljište za „županijski azil“ prije nekoliko dana razgledao pročelnik Segarić.

- Logično bi bilo da se napravi jedan azil izvan grada i da pokriva potrebe cijele županije. Za azil na spomenutom prostoru imamo idejni projekt, trenutačno nam je najvažnije pitanje kako da to zemljište formalno riješimo sa državom, da se može dalje raditi na realizaciji azila. Tada bismo mogli prijeći na izradu glavnog projekta i riješiti građevinsku dozvolu. Na žalost, ne može se sve postići „preko noći“, na brzinu, ali moje je mišljenje da idemo solidnim koracima naprijed – rekao je Segarić.

Zadarska županija imenovala je u ožujku „odgovornu osobu za dobrobit životinja za područje Zadarske županije“, taj je posao u nadležnost dobila Olja Radulić koja kao savjetnica već radi u Segarićevom odjelu, te je imenovana i Koordinacijska radna skupina kojoj je posao primjenjivanje svih propisa iz područja zaštite životinja za područje Zadarske županije, što su zapravo obaveze određene Zakonom o zaštiti životinja.

- Posao vezan uz azil ide u dva pravca: jedan je izgradnja samog azila, a drugi edukacija kojom se na području cijele županije treba postići drugačiji način rješavanja napuštenih životinja, dakle od udomljavanja do sterilizacije, ljudi moraju biti educirani. Treba smanjiti pritisak s ulice, ne mogu sve životinje jednostavno biti prevezene u azil – kaže pročelnik Segarić.

Cijena izgradnje novog azila je tri i pol milijuna kuna, a kapacitet će mu biti za 200 životinja. Njegovo održavanje također značajno košta, zbog čega su u Koordinacijskoj radnoj skupini predstavnici svih općina i gradova u Zadarskoj županiji. Održavanje azila proporcionalno bi trebalo biti financirano iz svake jedinice lokalne samouprave, no dok u azil uđu prve životinje proći će najmanje godinu i pol dana. Radna skupina trenutačno izrađuje program funkcioniranja azila, koji će biti poslan resornom ministarstvu na odobrenje. Segarić optimistično kaže da će sve krenuti dobrom dinamikom, no preduvjet za to je rješavanje zemljišta.

 

Marijana Mustać: Na Žmirićima je trenutačno 300 pasa!

- Azil kakav bi se trebao graditi mi zagovaramo već 14 godina. I mi smo u Koordinacijskoj radnoj skupini i nadamo se da će ovaj put stvari zaista krenuti u pravom smjeru. Kao i uvijek, problem je zemljište, no ovaj put se nadam najboljem. Neka oni samo naprave azil, a mi ćemo raditi ono što već radimo punih 14 godina – kazala je voditeljica azila na Žmirićima Marijana Mustać. U azilu na Žmirićima trenutačno ima oko 300 pasa, a 60-ak ih je u Privlaci.

09. svibanj 2024 01:04