StoryEditorOCM
RegionalIZ LOVAČKOG DRUŠTVA

Zajedničkim naporima 45 lovaca započelo izgradnju lovačkog doma koji će se prostirati na sto kvadrata

Piše Branko Božić
14. travnja 2020. - 14:13

Četrdeset i pet lovaca lovne jedinice Polača, sastavnice Lovačkog društva Benkovac, zajedničkim naporom i uz nesebičnu financijsku i ostalu pomoć općine Polača na čelu s načelnikom Tomislavom Prtenjačom, uhvatili su se unutar lovišta izgradnje vlastitog lovačkog doma. Objekt kada u potpunosti bude izgrađen, imat će preko sto metara četvornih čistog stambeno-poslovnog prostora. Osim dvorane za okupljanje lovaca i sale za prijem gostiju, u suvremeno opremljenoj građevini, još će biti dva wc-a, komora za crnu divljač, kamin dok će na katu gostima i prijateljima polačkih lovaca na raspolaganju biti četiri gostinjske sobe.

- Pored ostalog nismo se imali gdje sastajati prije polaska u lovišta. Zborno nam je mjesto godinama bilo na otvorenom ispred zgrade općinske uprave u centru mjesta.Nikako nije priličilo da se mi lovci s oružjem i psima, okupljamo na jednom tako javnom mjestu.Zbog toga smo se ja i moje kolege lovci, pokrenuli svi kao jedan, govori nam predsjednik lovačke jedinice Polača i novopečeni lovnik Ivan Prtenjača.

- Naša općinska uprava s načelnikom Tomislavom Prtenjačom, prepoznala je naše potrebe, a sve s ciljem daljnjeg unapređenja lovstva te posebno lovnog turizma kojeg već u našim lovištima njegujemo godinama. Općina je glavni investitor projekta, a na izgradnji objekta uglavnom rade djelatnici općinskog Komunalnog pogona uz zdušnu pripomoć nas lovaca. Sve se radi čisto i uredno kad su u pitanju građevinska dozvola i druga papirologija. Novonastala situacija glede opasnog koronavirusa, donekle nas je zaustavila u zacrtanim poslovima. Vjerujemo da će se ovo stanje ubrzo okrenuti na bolje i da ćemo opet puni elana i volje krenuti dalje. Naravno, ovom prilikom bih se u ime osobno te ime mojih kolega lovaca, najtoplije na isto tako pruženoj pomoći, zahvalio vodstvu naše matične Lovačke udruge u Benkovcu, predsjedniku Nevenu Jurjeviću, tajniku Zoranu Čirjaku i ostalima, pojašnjava predsjednik Prtenjača. 

- Treba također istaknuti činjenicu kako lovci Polače svakodnevno brinu o stanju u njihovim lovištima.Ulaže se dosta u reprodukciju divljači. Prije nego je zavladala epidemija koronavirusa u lovišta su ispustili 20 zečeva, a još im je u planu ispustiti deset repića, naravno kad to budu dozvolile prilike.

- Nama je bio i ostao prioritet jarebica trčka. Ona nam putem lovnog turizma i dresure donosi likvidnost i kao takva održava nas na financijskom životu. Lovišta naše udruge su po svim pokazateljima jedna od najbogatijih lovišta u Hrvatskoj kad je riječ o jarebici trčki. Mi je izlovljavamo do određene kvote i držimo se striktno uputa struke. Tijekom čitave smo godine u lovištima. Provodimo razno razne poslove, čistimo ih od predatora, imamo čuvanje i osmatranje dnevno i noćno. Jednostavno kazano svaki član lovac naše lovne jedinice, kao i uostalom čitavog našeg društva, se maksimalno uvažava. Uz obilje divljači u lovištima svatko od nas je u prilici da s guštom lovi kad je za to vrijeme, ali ujedno i da brine o zaštiti prirode te - reprodukciji divljači i njezinom svakodnevnom ljepšem i ugodnijem životu, zaključuje mladi, vrijedni i agilni predsjednik Ivan Prtenjača.  

24. svibanj 2024 10:04