StoryEditorOCM
RegionalPOMOĆNICI U NASTAVI

Zadarskoj županiji odobreno četiri milijuna kuna EU sredstava za rad 110 pomoćnika u nastavi; natječaj ide slijedećeg tjedna

Piše Promo
3. kolovoza 2021. - 20:25

U predstojećoj školskoj godini za projekt „Pomoćnici u nastavi“ Zadarskoj županiji je odobreno četiri milijuna kuna. To je novac kojim se raspolaže za jednu pedagošku godinu, dok je u prošlom projektu bilo odobreno osam milijuna kuna za četiri godine trajanja.

- Natječaj za oko 110 pomoćnika u nastavi bit će objavljen slijedećeg tjedna. Imamo dobru suradnju s Udrugom pomoćnika u nastavi koja se ove godine javila na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja i dobila oko 400 tisuća kuna, od kojih će 200 tisuća biti izdvojeno za pomoćnike u našim školama – istaknuli su iz Zadarske županije.

Zadarska županija kao nositelj projekta je sa svojim partnerima 8. srpnja 2021. prijavila projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza II.“  na natječaj koji se financira iz Europskog socijalnog fonda „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.“

Partneri u projektu Zadarskoj županiji su 20 osnovnoškolskih i osam srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova.

Projektni prijedlog uspješno je prošao fazu procjene kvalitete u postupku dodjele bespovratnih sredstava i udovoljava svim zahtjevima definiranima u Uputama za prijavitelje.

U 12 mjeseci provedbe projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza II.“ za 97 učenika s teškoćama (osnovne i srednje škole) osigurat će se pomoćnici u nastavi koji će u 10 mjeseci trajanja školske godine djeci pružiti mogućnost da unatoč teškoćama postanu i ostanu aktivni i ravnopravni članovi školske zajednice i društva, a pomoćnicima uključivanje na tržite rada, te unaprjeđivanje znanja i vještina. Isticanjem pozitivnih primjera koje pruža model inkluzivnog obrazovanja, pruža se prilika za još jedan korak bliže društvu bez prepreka i predrasuda.

- Brinemo o onima kojima je to najpotrebnije. Ovo je izvrstan projekt, a broj pomoćnika koji pružaju pomoć u nastavi se stabilizirao i kreće se oko 100, dok je u početku bilo manje i broj je polako rastao – rekao je Ivan Šimunić, resorni županijski pročelnik.

Ukupna vrijednost projekta je 4.394.274 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3.954.847 kuna.

Ove godine se prvi put na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavila Udruga pomoćnika u nastavi Grada Zadra i Zadarske županije. Preko udruge pomoćnika ukupno će se financirati pet pomoćnika za šestero djece iz škola kojima je osnivač Zadarska županija, s otprilike 200 tisuća kuna.

U posljednje četiri godine, koliko je trajao projekt  „Inkluzija korak bliže društvu“, ukupno je povučeno oko osam milijuna kuna EU sredstava.

16. travanj 2024 06:24