StoryEditorOCM
RegionalKOD DUBROVNIKA

Vatrogasci se cijelu noć borili s vatrom, branili kuće, odjekivale mine; Jutros je situacija povoljnija, stižu kanaderi

Piše Linda Perić/SD
26. srpnja 2023. - 08:21

7.29 Na požaru koji je izbio na području Župe dubrovačke situacija je povoljnija, izvijestila je u srijedu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da su na mjesto upućena dva kanadera.

Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća.

Na terenu je oko 130 vatrogasaca, a na požarište su upućena i dva kanadera koji su bili prizemljeni zbog vjetra.

"Požar se i dalje aktivno gasi na zapadnom dijelu, a na pojedinim dijelovima još ima izdimljavanja. Vatrogasaca je na terenu dovoljno i nije bilo potrebno podizati dodatne snage iz ostalih županija, a sad ćemo napraviti smjenu vatrogasaca. Evakuacije građana nije bilo, vatrogasci su zaista dali sve od sebe i zaštitili svaki objekt“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

-----------------------------------------------------------------------

Vatrogasci su i tijekom noći pokušavali staviti pod kontrolu požar u Župi dubrovačkoj, koji je planuo noć prije, a predvečer se ponovno rasplamsao, javlja HRT.

I dalje gori, ali stanje je ipak nešto bolje nego poslijepodne. Požarna fronta je duga i proteže se od Plata do iznad Bujića. Brane se kuće tamo gdje se požar približi kućama.

Vjetar ne pojačava, više ne puše orkansko jugo kao prije.

Vatrogasne snage na terenu uspjele su obraniti kuće na Krstacu, no vatrena linija širi se dalje prema Postranju.

Na terenu je 150 vatrogasaca. Uz pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik.

Zračne snage nisu mogle djelovati zbog vjetra, izvijestili su u utorak navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Dva kanadera koja su bila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad.

Na brdu iznad Petrače odjeknule su detonacije, a pretpostavlja se da je riječ o zaostalim neeksplodiranim minsko-eksplozivnim sredstvima iz Domovinskog rata.

- U ovome trenutku objekti nisu ugroženi, ali radi se o velikoj fronti gašenja koju otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te se ulaže maksimalan napor da se požar zaustavi - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

- Požar je zahvatio veću površinu, pogotovo ovaj zapadni dio požara. Fronta je velika. Mi smo taj dio kuća kojima je zaprijetio, obranili. Dalje sada kućama ne prijeti, ali normalno da postoji opasnost. Radi se o grubom i kamenitom terenu. Mora se ići polako, bez žurbe i temeljito raditi - rekao je za Novu TV zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Simović je rekao da je požar na istočnoj strani iznad Plata zaprijetio kućama, ali da je uspješno zaustavljen. Međutim, prijetnja ostaje.

- Nije velika fronta, ali je složena i opasna. Proširio se malo prema konavoskim brdima - rekao je Simović.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić obišao je požarište u Župi dubrovačkoj.

- Obišao sam s načelnicima Župe i Konavala te vatrogasnim zapovjednikom požarište. Velika ugroza, kvalitetan angažman vatrogasaca, aktivni građani, pomoć kanadera nisu bili dovoljni. Teška noć, a ujutro očekujemo ponovo kanadere. Premijer Plenković zvao, ohrabrio i iskazao spremnost pomoći s Vladine razine - rekao je.

03. svibanj 2024 09:22