StoryEditorOCM
RegionalTAJNI NADZOR

Uzalud im kriptirani mobiteli: policajci splitskoj zločinačkoj postavili ‘bube‘ u stanove, gubitak pamćenja nije spriječio ispitivanje Majstorovića

Piše Katarina Marić Banje/ PSD
23. svibnja 2020. - 20:37

Nakon privođenja pred zamjenicu ravnatelja USKOK-a Nataliju Petković, Dejan Majstorović (34) zvani Điđi, osumnjičen kao šef zločinačke udruge iz Splita priložio je medicinsku dokumentaciju navodeći da nije u stanju iznijeti obranu. Radi se o nalazima pretraga glave o kojima je govorila njegova majka u izjavi za nekoliko medija.

Prema njenim riječima, zatražila je na temelju liječničke dokumentacije mišljenje stručnjaka u Beogradu koji su kazali kako mu je stanje ozbiljno te postoji mogućnost da ima karcinom. Izjavila je i kako zbog navedenih problema ima gubitak pamćenja koji mu se dogodio prije desetak dana te se ne sjeća ničega što se događalo nakon 2013. godine.

Nakon što je njen sin prilikom privođenja USKOK-u u četvrtak navečer dao navedene papire kao razlog zašto ne može iznijeti obranu, pozvana je stalna sudska vještakinja psihijatrica. Ona je na licu mjesta pogledala nalaze i razgovarala s Majstorovićem nakon čega je utvrdila da je raspravno sposoban. Za USKOK je to bilo više nego dovoljno da ga ispitaju jer je raspravna sposobnost njima jedina mjerodavna činjenica što se tiče postupka.

Obilni materijal

Gubitak pamćenja vjerojatno ih ne zabrinjava pošto mu oni mogu nadomjestiti rupe u sjećanju materijalom kojeg su prikupili tajnim mjerama nadzora. Kriminalističko istraživanje nad sedmoricom uhićenik provela je Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s USKOK-om i PNUSKOK-om.

Pod nadzorom su se osim Majstorovića nalazili: Bosiljko Šakić (38) zvani Bosi, Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro i Dino Stojanović (38). Tijekom više od godinu dana prikupljena je ogromna količinu dokaznog materijala.

image
MUP

Kako se krim milje u poslovima koristi kriptiranim mobitelima da bi sakrili komunikaciju, policija je Majstorovićevu skupinu prisluškivala “bubama” podmetnutim u stanovima i vozilima. Skriveni mikrofoni zabilježili su razgovore koji su potkrijepljeni materijalnim dokazima nađenim prilikom akcija uhićenja.

Raspravno sposoban

Možda je u transkriptima zabilježen i trenutak kada je Majstorović shvatio da ima amneziju te razgovori njega i članova obitelji o zdravstvenim problemima. U svakom slučaju taj segment strategije obrane koji se oslanja na gubitak pamćenja je za istražitelje postao manje važan u cementiranju slučaja nakon što je Majstorović proglašen raspravno sposobnim.

Prisluškivanje stanova koristilo se tijekom tajnih mjera nad drugom zločinačkom organizacijom iz Splita, onom pod vodstvom Željka Rajića. I oni su koristili tzv. kripte u svakodnevnoj komunikaciji te se zato policija odlučila na ulazak u stanove u pogodnim trenucima i postavljanje opreme.

Kriptirani mobiteli su iPhon-ovi koje se na crnom tržištu može kupiti za 1.300 eura. Za taj novac kupiš aparat, punjač i tri mjeseca posebne pretplate točnije mogućnosti komunikacije pod posebno ugrađenom kripto - zaštitom. Nakon isteka roka plaćaš 500 do 600 eura za produljenje korištenja osigurane komunikacije na dodatni vremenski rok.

24. travanj 2024 00:41