StoryEditorOCM
RegionalPOTPISIVANJE UGOVORA

U Zadarskoj županiji grade se dva nova doma za starije i nemoćne: u Poličniku te Sv. Filipu i Jakovu!

Piše A. V. Š.
14. lipnja 2024. - 17:13

U Centru za razvoj i edukaciju potpisan je ugovor kojim Zadarska nadbiskupija ustupa teren u Poličniku za gradnju budućeg Centra za starije i nemoćne. Ugovor su potpisali zadarski nadbiskup msgr. Milan Zgrablić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, u nazočnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića, župana Božidara Longina i općinskog načelnika Davora Lončara. Za izgradnju novog doma osigurano je oko 5 milijuna eura, a trebao bi primiti oko 60 korisnika. Gradnja će stajati  7,5 milijuna eura, prostirat će se na oko 3.000 kvadrata, a radit će kao ispostava Doma za odrasle osobe iz Zemunika. Sama će građevina bit će smještena na oko 2.000 metara kvadratnih.

- Svi smo svjesni koliko je važna skrb za naše stanovnike treće životne dobi. Svjesni smo ujedno i koliko se godina čeka za smještaj u našem županijskom Domu za starije i nemoćne koji, uz središnji objekt u Zadru, ima ispostave u Preku i Salima. Unatoč činjenici da smo kroz protekle tri godine proširili kapacitete našeg Doma na Sfingi za 60-ak mjesta, i dalje je interes znatno veći od kapaciteta- kazao je na potpisivanju ugovora zadarski župan Božidar Longin.

image

Potpisivanje ugovora

/Slobodna Dalmacija

Zadarska županija bila je prva  u Hrvatskoj s mjerom sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne. Za više od 400 korisnika u privatnim domovima na godišnjoj razini Zadarska županija izdvaja 600 tisuća eura. No, kako potrebe za povećanjem kapaciteta i dalje ima, pripremljeni su i novi projekti.

- Baš zato me veseli činjenica da ćemo na području Zadarske županije dobiti dva nova objekta za skrb o starijim i nemoćnim osobama – ovdje u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu. Čestitam načelniku Davoru Lončaru na upornosti oko ovog projekta, a ujedno zahvaljujem resornom Ministarstvu i Vladi RH koji su prepoznali njegovu važnost, baš kao i županijskog hospicija u Babindubu za koji je Vlada izdvojila više od 2 milijuna eura i koji će biti dovršen do kraja tekuće godine- kazao je župan Longin. 

S obzirom na to da je ispravljena i nadopunjena pravomoćna građevinska dozvola, do čega je došlo izmjenom Pravilnika, čeka se potpisivanje i provođenje postupka javne nabave, odabir izvođača radova i sam početak izgradnje doma. 

17. lipanj 2024 08:34