StoryEditorOCM
RegionalNOVE INFORMACIJE

U Hrvatskoj 495 osoba zaraženo koronavirusom, od jutros 14 novooboljelih; Razmotrit će se otvaranje specijaliziranih trgovina unutar tržnica

Piše Ana Franić
26. ožujka 2020. - 17:01

Ministar Beroš upitan je da li ima nekih nesuglasica s premijerom Plenkovićem.

- Nesuglasica nema, ja sam na poziv premijera prije dvije i pol godine imenovam zamjenikom ministra, nedavno i ministar, a naša suradnja je dobra - rekao je Beroš.

Dr. Markotić je rekla da se novi laboratoriji za testiranje uspostavljaju, ali je naglasila da se s tim ne smije prenagliti.

- Kolege iz Infektivne sve to koordiniraju. U Rijeci i Splitu se uhodavaju, postoje zahtjevi iz Zadra i Varaždina što je u tijeku, a Osijek radi punom parom već sedam do osam dana - rekla je dr. Markotić.

16:28 - Osvrnuo se i bračni par koji ima koronavirus, a došao je na zagrebačku benzinsku pumpu.

- U tom slučaju je policija podnijela kaznene prijave, sada je to stvar kaznenog postupka. Kazneni postupci dok traju se ne komentiraju. 

16:26 - Ministar Božinović je rekao kako je jedan zaraženi policijski službenik iz PU Zagrebačke, a drugi iz PU Međimurske.

16:24 - Ministar Božinović je rekao kako na svaku dojavu nadležne službe izlaze na teren i provjeravaju dojave.

- Ne želimo da ekonomija stane, ali pod uvjetom da svi poštuju mjere koje su propisane, vezanu uz osobnu higijenu, socijalnu distancu, razmak između ljudi. To je važno i to će se provjeravati. Policija dobiva dosta primjedbi o tome da se i čak kod trgovina koje su otvorene ne poštuju one mjere i upute o ograničenju broja kupaca.

Ponovno apeliram na sve poslodavce i trgovce, nemojte pozivati ljude unutra da se zagriju. Ljudi se moraju pripremiti da će čekati vani i zato neka se obuku toplije i drže razmak od drugih. Pozivam ih da ne ide cijela obitelj u nabavku, već jedan član samo. Pozivam ih da ne idu u kupovinu s djecom, to nije najodgovornije.

Treba pomoći ljudima koji su stariji, Hrvatski Crveni križ vodi o tome računa i postoji cijela mreža volontera koji su spremni pomoći susjedima, prijateljima, djedama, bakama i svima u zajednici. Time se pokazuje humanost i solidarnost svih nas.

Mi stvarno ne želimo ići prema strožim mjerama. Sve što radimo je da se nađe održivi balans i mislim da je to najbolji put za nošene s ovom situacijom. Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti, rekao je Božinović.

16:17 Večeras će razmotriti otvaranje specijaliziranih trgovina u zatvorenim dijelovima tržnice uz obvezu strogog poštovanja svih uputa, najavio je ministar Božinović.

16:16 - Na novinarsko pitanje ima li novosti oko nabavke zaštitne opreme, odgovorila je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

- Kako nam raste broj oboljelih, tako nam raste i potreba za zaštitnom opremom. Za sada nemamo problem sa zaštitnom oprema, a silni napor ulaže Ministarstvo gospodarstva da nam kontinuirano stiže oprema. Kako stiže, momentalno ide na teren, kazala je Grba Bujević.

16:12 - Ministar Božinović je kazao kako je maloprije potpisao odluku koja se odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu.

- Kada su krenule mjere o ulasku u RH, pogotovo iz smjera Italija i Slovenije, dali smo preporuku da svi vozači u tom teretnom prometu koji su hrvatski državljani mogu nastaviti svoj posao, pod uvjetom da dok su u Hrvatskoj budu u karateni. Sada smo odlučili liberalizirati taj postupak. Oni nakon utovara ili istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu poštuju sve mjere samoizolacije, rekao je Božinović.

- Ovo sada ne znači slobodu kretanja, samo znači da nije obvezna karantena koju je odredio lokalni stožer ili poslodavac. Mogu otići u kućnu samoizolaciju, ali moraju biti svjesni da mogu biti rizični za svoje ukućane. Molim da se pridržavaju svih mjera koje su propisane, istaknuo je Božinović.

Dodao je kako će na sličan način razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila.

- Večeras ćemo razmisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo. Ovisno o tome ćemo te mjere ostaviti na snazi ili ih možemo mijenjati. - rekao je Božinović. 

16:10 - Na novinarsko pitanje hoće li u Biogradu biti karantena, ravnatelj Capak je rekao da u ovom trenutku nema potrebe za karantenom.

- Bolnica će biti ispražnjena i dezifincirana.

16:09 - Ministar Beroš je rekao da poduzete mjere daju određene rezultate.

- Tijekom jutra je preminuo bolesnik u Klinici za infektivne bolesti, koji je star 74 godine i iz Zagreba je.

16:07 - U Hrvatskoj je ukupno 495 osoba zaraženo koronavirusom, što je 14 više u odnosu na jutros.

RANIJE

U Hrvatskoj je jutros potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 481 slučaj zaraze. Ministar Vili Beroš jutros je kazao kako je na respiratoru 14 pacijenata.

U 16 sati je nova konferencija za medija Nacionalnog stožera civilne zaštite, a tekstualni prijenos uživo pratite na portalu Slobodne. 

19. travanj 2024 13:14