StoryEditorOCM
RegionalKOJI JE OVO ĐIR?

Svi zastaju pred izlogom ovog dućana, bulje u njega s upitnicima iznad glave i čudom se čude. Povirite i vi pa ćete shvatiti zašto

Piše Marin Prvan
3. lipnja 2022. - 14:04

Svi zastaju pred izlogom u Bosanskoj i gledaju u njega s par upitnika nad glavom. Iza stakla kuliraju, praveći se da nisu njihova posla, Dida Mraz, Orašar i božićna jelka, a iznutra dopire Mariah Carey i njena... Pjesma čije se ime ne smije spomenuti prije prosinca. 

Što, pobogu, dućan s božićnim ukrasima radi u centru Splita usrid početka lita? Nije nam ništa jasno, a tom osjećaju iskrivljavanja vremensko-prostornog kontinuuma dodatno doprinosi prizor u kojem turisti u laganim košuljicama i japankama po rukama vrte kuglice za bor. Kako, zašto i šta?

- Radi se o trendu travel trees zbog kojeg ljudi, gdje god da otputuju, se kući vrate s božićnom kuglicom s motivima tog kraja, koja im onda bude lijepa uspomena. Otvorili smo u centru jer smo zapravo dućan za suvenire, ali ćemo svakako raditi cijelu godinu - priča nam mlada prodavčica.

Pokazuje nam bor okićen kuglicama s motivima hrvatskih nogometaša i nezaobilaznim kockicama, ukrase u obliku splitskih i šibenskih tradicionalnih naušnica i okruglice kobučene u dalmatinsku narodnu nošnju. Tu su i staklene kugle s motivima Omiša, Šibenika, Zadra i Trogira, a koje ispuhuje obrt iz Zagreba i drvenarija sakralnih motiva iz Italije, koja je ujedno i ručni rad. 

image
Marin Prvan

- Glavna radiona nam se nalazi u Splitu, ali surađujemo i s obrtima iz Siska i Đakova. Naročito smo ponosni što nam ukrase pripremaju i iz udruge Anđeli. A nešto znamo i mi ovdje unutra pa, ako kupci žele, im na suvenir napišemo ime i godinu pa sve to pospemo šljokicama - objašnjava simpatična djevojka.

Pitamo mogu li ove nježne rukotvorine izdržati do inozemnih domova s obzirom na stanja u kojim turisti ovih dana teturaju po našem gradu. 

- Sve mi to lipo zapakiramo u kutiju, a ako dođe neko takav, šta god mu mi napravili, on će to razbit - sliježe ramenima prodavačica.

Kaže da je većina stranaca upoznato sa cjelogodišnjim božićnim dućanima jer ih ima u Češkoj, Engleskoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji...

- I naši ljudi začuđujuće pozitivno reagiraju, ali neki se znaju isčuđavat: "Šta je ovo, zašto Božić usrid sezone?"... A onda opet, drugi kažu: "Neka ste kontra litu, neka nešto novo u gradu!" - ističe.

Je da su malo skuplje nego kuglice sladoleda, ali ove bar duraju duže od deset minuta i ne debljaju. Osin toga, isto su ručni rad i bez glutena, a slatke ka cukar.

image
Jakov PrkiĆ/Cropix
04. srpanj 2024 12:20