StoryEditorOCM
RegionalNEMA VIŠE TIPKANJA

Splitskim đacima idu sankcije budu li koristili mobitele, nastavnici oduševljeni: ‘Jedva ih čekam sada vidjeti...‘

Piše Lucija Vujnović
5. listopada 2023. - 18:31

U ponedjeljak se okupio aktiv ravnatelja koji su bili složni u svom stavu da je vrijeme za uvođenje zabrane korištenja mobitela i pametnih satova tijekom nastave i školskog odmora. 

- Jednoglasni smo po pitanju korištenja mobilnih uređaja i pametnih satova te je odlučeno kako se u školama ne dozvoljava njihovo korištenje osim uz odobrenje učitelja i stručnih suradnika. Sve škole su suglasne, a nakon današnjeg sastanka kreće se u provedbu, odnosno poduzimanje pravnih koraka - poručio je predsjednik aktiva Davor Šimić, ravnatelj OŠ Lokve-Gripe.

Sudeći po reakcijama javnosti, većina je podržala ovu odluku. Nakon što su se ravnatelji usaglasili, kreće se u pravnu proceduru koja uključuje Vijeće učenika, Vijeće roditelja i Učiteljsko vijeće. Ako svi daju zeleno svjetlo, školski odbor mora potvrditi i ona služeno na snagu. Svaka splitska osnovna škola ovu odluku donosi sama za sebe.

- Radi se o zabrani uporabe spomenutih uređaja tijekom nastave i školskog odmora, no ne i njihovo unošenje u školu. Škola ne odgovara za uređaje - poručuje Šimić.

image

Davor Šimić

Ante Čizmić/Cropix

Premda je uporaba mobitela oduvijek frustrirala učitelje, nije bilo nikakvih osobitih kazni za one koji su ih ipak koristili tijekom nastave. Nakon što odluka o zabrani korištenja mobitela stupi na snagu, poručuje ravnatelj Šimić, oni koji se ogluše na nju snosit će pedagoške mjere. 

Sankcije

Ako ipak budu koristili mobitele, učenici će dobiti opomenu, ukor i - u najgorem slučaju - strogi ukor što znači da će se uključiti i druge institucije. 

Djeca zasigurno neće biti oduševljena odlukom, no roditelji, učitelji i stručni djelatnici smatraju kako će im to poboljšati kvalitetu nastave.

- Podržavam zabranu mobitela u školama iz mnogo razloga. Učiteljima je izazov održati pažnju kod učenika, a mobiteli samo pogoršavaju situaciju jer mnogi skrivećki pokušavaju ispod klupe gledati videa ili pisati poruke. Također, oni hrabri znaju slikati ispit i poslati nekome da ga riješi. Najviše se radujem zbog samih učenika, koji trenutno negoduju, ali za vrijeme velikog odmora nećemo viđati pognute glave koje zure u mobitel već učenike koji se igraju i međusobno razgovaraju - poručila je splitska učiteljica

Tehnologija će ostati važan dio svakodnevice ljudi različitih dobi, pa tako i djece i mladih, no važno je da se vrijeme provedeno pred zaslonom uravnoteži s dovoljnno kvalitetnog sna, zdrave prehrane, stvarnih prijateljstava i ljudskih kontakata licem u lice, vježom i zabavom. Ovom odlukom ide se u tom smjeru, a kako će to izgledati u praksi, tek ćemo vidjeti. 

03. svibanj 2024 23:49