StoryEditorOCM
RegionalVELIKA POTRAŽNJA

Prva hrvatska super jahta: Za 300.000 € tjedno na Katini plove princeze i svjetska elita

Piše JL/Jozo Vrdoljak
19. kolovoza 2020. - 17:30

Nakon stagnacije zbog situacije izazvane koronavirusom prve putnike primila je i luksuzna motorna jahta Katina.

Stigle su dvije obitelji s djecom, četvero odraslih i sedmero djece, koji će sedam dana Katinom ploviti našom stranom Jadrana. Kako otkriva kapetan te 60 metara duge jahte, Antonio Koludrović, riječ je o čarter-gostima koji će boraviti sedam dana, a onda nakon dva dana Katina preuzima nove goste. Katina pola godine plovi na Karibima, Bahamima ili Sejšelima, a pola sezone je na Mediteranu.

Na Sejšelima

Na Sejšelima je krajem prošle i početkom ove godine odradila četiri normalna tjedna, a još su četiri tjedna uspjeli raditi zato što su gosti odustali od velikog kruzera i unajmili Katinu.

Tako su na Sejšelima dobivena, kaže Koludrović, četiri tjedna na račun pandemije, ali su zato otkazana dva tjedna u srpnju nakon teniskog turnira u Zadru. Ove je godine najam jahti, kako otkriva kapetan Katine, solidan jer ne plove veliki kruzeri. Doduše, gosti se u posljednji tren odlučuju za putovanje.

Antonio Koludrović kapetan je Katine

 

- Prve ovogodišnje goste na Jadranu ukrcali smo u Splitu i plovimo do Dubrovnika pa se vraćamo u Split. Često je riječ o gostima s Forbesove liste, koji se odmaraju na Katini sa svojom obitelji. Od posebnih zahtjeva traže da na svakoj poziciji gdje dođemo, mogu zaroniti s lokalnim ronilačkim centrom, kako i propisuje zakon. Traže i da im rezerviramo mjesta u najboljim restoranima na otocima - kaže Koludrović koji napominje da je Katina već rezervirana dva tjedna u rujnu.

DCIM\100MEDIA\DJI_0007.JPG

 

Akcijska prodaja

Osim posebnih zahtjeva vezanih za hranu, gosti nisu ništa drugo posebno tražili. Posada Katine organizirat će im i zabave za djecu, water toys-aqua park, koji brod ima, i igračke.

- Cijena takvog sedmodnevnog boravka je oko 300.000 eura. U sklopu te cijene gosti dobiju sve: tri dnevna obroka, uključujući i piće, plaćeni su gorivo, lučke pristojbe...Dakle, u takvom slučaju dobiju sve jer su došli po akcijskoj prodaji. Uobičajeno je da donesu takozvanu APA-u. To je novac koji služi za troškove goriva, veza u luci, hrane i drugih troškova koje gost poželi. Gostu treba kopirati svaki račun za potrošnju, a gost traži da računi glase na njegovo ime, s tim da razliku nepotrošenog novca od APA-e treba vratiti gostu. Ovaj čarter je izuzetak. Na našoj jahti gost, osim najma broda, potroši više desetaka tisuća eura - otkriva Antonio Koludrović.

Rusi i Britanci

- Na Katini su boravile princeze iz Saudijske Arabije, aktualni i bivši predsjednici država, arapski prinčevi... Najzanimljivija je bila grupa Rusa i Britanaca s vodičem, koji su došli na Katinu kako bi dva tjedna lovili ribu u Indijskom oceanu. Ove godine imat ćemo sigurno 12 tjedana čartera, što je za 2020. zadovoljavajuće jer četiri tjedna jamče održivost. Ove je godine sve drugačije - ističe kapetan Katine koji već 21 godinu radi na jahtama, ali je od malih nogu vezan za brodove.

 

- Moja obitelj, koja je iz Stomorske na Šolti, bavi se najmom brodova od 1958. godine kada je moj nono počeo voziti Francuze i potom Nijemce. Imali smo brod za vino koji smo preinačili u turistički brod - dodaje Koludrović.

Katina je jahta dužine 60 metara. Na četiri palube u šest VIP kabina može primiti 12 putnika o kojima se brine 15 članova posade i tri zaposlenika na kopnu, a namijenjena je za krstarenje Mediteranom i Karibima. Gosti dolaze iz Saudijske Arabije, Izraela, Argentine, Brazila, Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Austrije...

- Katina je sagrađena u Brodosplitu, cijela posada je domaća, a što se tiče Jadrana, mi s pravom možemo reći da gostima možemo najviše pružiti i najviše pokazati - ističe Koludrović.

Komunikativni gosti

Brigita Vuleta na Katini radi od prošlogodišnjeg Božića i trenutačno je zadužena za cjelodnevno održavanje kabina. Vodi ekipu koju čini pet djevojaka, ali su u poslovima strogo podijeljene. Najviše se bavi dekoriranjem kabina.

Brigita Vuleta je zadužena za cjelodnevno održavanje kabina

 

- Ima zahtjevnih gostiju, ali i onih koji gotovo da i nemaju zahtjeve, nego se ponašaju normalno i ležerno. Neki su na početku prema posadi profesionalni, odnosno hladniji, a neki odmah počnu komunicirati. Primjećuje se da i jedni i drugi prije ili poslije žele komunicirati s posadom. Vole čuti našu stranu priče i način na koji mi živimo.

Mi, pak, od njih učimo neke stvari koje ne bismo mogli drugdje naučiti. Ovo je možda najbolji način da upoznate način života imućnijih ljudi i vidite kako funkcioniraju njihove obitelji. To je iskustvo koje imaju rijetki. Trudimo se da smo im stalno na usluzi i dajemo sve od sebe. Gost nikad ne bi smio vidjeti da smo, primjerice, umorni ili loše volje - kaže o svojem iskustvu Brigita Vuleta.

 

Katinina vrhunska oprema

Katina je projektirana i sagrađena u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata. Riječ je prvoj novogradnji sagrađenoj za vlastitu flotu i tvrtku Brodosplit-Plovidba, sukladno programu restrukturiranja u sektoru brodogradnje otkad je Brodosplit privatiziran, za što ima pozitivnu ocjenu Europske komisije.

Pokreću je dva pogonska motora snage 2 x 1007 kW što joj omogućava plovidbu brzinom većom od 14 čvorova. Upravljanje propulzijom izvedeno je daljinski iz kormilarnice, kao i dodatnom prijenosnom konzolom “plug&play”. Dva para vrhunskih stabilizatora “zero speed” osiguravaju ugodno putovanje i smanjenje ljuljanja dok je jahta privezana. .

Šest luksuzno uređenih VIP kabina, koje mogu primiti 12 gostiju, smješteno je na gornjoj palubi, a prostrani salon i soba za sastanke mogu primiti 35 osoba za poslovne susrete, prezentacije ili zabave. Sve četiri palube povezuje putničko dizalo, a hrana se iz kuhinje do salona doprema posebnim liftom. Opremljena je saunom, jacuzzijem, ambulantom, teretanom, opremom za ronjenje, jedrenje na dasci...

 

20. travanj 2024 08:08