StoryEditorOCM
RegionalINCIDENT U HVARU

Predrag Raos: ‘Prisilno su me odveli medicinari, policajci i vatrogasci, sve mi to namješta poznanik, strah me je za život i imovinu!‘

Piše Mirko Crnčević/SD
31. kolovoza 2022. - 12:19

Pisac i prevoditelj Predrag Raos, čovjek koji je 2019. godine dobio prvu Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić", posljednjih pet-šest godina je sam živio u Hvaru.

Proteklih dana je, kako nam je telefonski javio, bio u nemilosti, jer su po njega došli medicinari u pratnji policajaca i htjeli ga prisilno hospitalizirati.

- Bolujem od kožne bolesti i godinama sam praktično u karanteni, ali mi ni medicinari ni policajci nisu podastrijeli nikakav dokument temeljem čega bi me prisilno hospitalizirali.

Sve mi to "namješta" poznanik iz Varaždina, koji nad mnom hoće "preuzeti brigu" iako u životu funkcioniram normalno i imam pomoć dviju žena koje brinu o meni. Strah me je da mi se možda ne sprema oduzimanje poslovne sposobnosti, što bi onda imalo konkretne posljedice za mene i moju imovinu - kazao nam je Raos.

Posljednji put po njega je došla ista ekipa, ali sada s vatrogascima. Književnik je naposljetku ipak odveden iz svoga doma u Klinički bolnički centar Split gdje se trenutno nalazi na jedinici intenzivne njege zbog zdravstvenih teškoća.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su na naše pitanje samo kratko odgovorili da su "policajci u odnosu na mušku osobu u Hvaru pružali pomoć sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima".

- Detaljnije informacije o navedenom događaju nismo u mogućnosti pružiti s obzirom na obvezu poštivanja Uredbe o zaštiti podataka - naveli su iz policije.

Hvarani ipak vjeruju da će se za Raosa nakon potrebnog liječenja pronaći odgovarajuće rješenje u smislu boljih uvjeta za život, uz pomoć njegovateljice, određenih stručnjaka, pa i službi nadležnih za osobe koje se nađu u poteškoćama.

20. travanj 2024 13:28