StoryEditorOCM
RegionalUDRUGA BRANIMIR

Postavljena info-ploča ispred Sv. Petra u Morpolači. Evo zašto je ta crkva važna...

Piše Zadarski.hr
4. kolovoza 2024. - 11:19

U osvit blagdana Gospe od Anđela postavljena je nova informativna ploča o povijesno-kulturnoj baštini starohrvatske crkve Sv. Petra i negdašnje župe Morpolača u selu Morpolača.

Info-ploču izradila je u digitalnom tisku na hrvatskom i stranim jezicima Udruga Branimir koja se bavi poticanjem zaštite kulturne baštine na području Zadarske županije, a u suradnji sa župom Čista Velika i Općinom Stankovci.

Crkva sv. Petra je jednobrodna građevina s izduženom polukružnom apsidom, okrenuta prema istoku i s romaničkim zvonikom u sredini pročelja.

image

Crkva sv. Petra u Morpolači

Udruga Branimir/Slobodna Dalmacija

Zvonik je kvadratnog tlocrta, ukrašen slijepim arkadama. Na pročelju ima uska ulazna vrata s romaničkom lunetom. Crkva spada u razdoblje rane romanike iz 12. stoljeća.

Hrvatska ima veliki broj predromaničkih i romaničkih crkava s obzirom na veličinu prostora na kojem se nalaze. Ta brojnost bila bi znatno veća, ali ih je znatan broj porušen ili oštećen tijekom mletačko-turskih ratova, u 2. svjetskom ratu i Domovinskom ratu.

Tijekom Domovinskog rata crkva je djelomično oštećena i ispisana pogrdnim grafitima kojima se veličao velikosrpski projekt osvajanja i ovog dijela države Hrvatske. 

Cilj projekta je jačanje svijesti o vrijednosti starohrvatske sakralne baštine i njene promidžbe diljem svijeta.

image

Crkva sv. Petra u Morpolači

Udruga Branimir/Slobodna Dalmacija
28. rujan 2024 23:38