StoryEditorOCM
RegionalSLETJELI U ZEMUNIK

Posade Canadaira CL-415 vratile su se iz Grčke: "Ovo je vrijedno iskustvo za sve nas, uvijek smo spremni pomoći"

Piše Zadarski.hr
8. rujna 2023. - 12:50

Jedan protupožarni aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratio se u petak 8. rujna u jutarnjim satima iz Helenske Republike u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem.

U pružanju međunarodne humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici, Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u periodu od 3. do 8. rujna 2023. godine.

Angažirane su bile dvije posade i zrakoplovno-tehničko osoblje predvođeni kapetanima pukovnikom Darkom Kučejem i bojnikom Ivicom Markačem.

Zahvalu posadama Canadaira uputio je ministar obrane Mario Banožić kazavši kako treći angažman Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Grčkoj dokazuje vrhunsku spremnost i organiziranost naših protupožarnih zračnih snaga.

„Kao ministar obrane mogu reći kako sam izuzetno ponosan na naše pilote i tehničare koji već treći put pomažu Grčkoj te tako šalju snažnu poruku prijateljstva, zajedništva, partnerstva i savezništva. Prethodni mjeseci dokazali su da je Hrvatska vojska u svakom trenutku sposobna i spremna brzo odgovoriti na sve vrste izazova koji se pred nju postave“, poruka je ministra obrane Marija Banožića.

Kapetan Canadaira CL-415 pukovnik Darko Kučej, ujedno i zapovjednik snaga koje su sudjelovale u gašenju  požara u Helenskoj Republici, po povratku je rekao:

“Pružanje pomoći građanima drugih zemljama je jedno vrijedno iskustvo za sve nas,  te pridonosi promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. U svakoj kriznoj situaciji spremni smo pružiti pomoć građanima i svoje zemlje, i izvan granica naše zemlje, svima kojima je pomoć potrebna“.    

Naime, ovo je bio treći angažman hrvatskih zračnih snaga u Helenskoj Republici ove godine.

04. svibanj 2024 07:17