StoryEditorOCM
RegionalBIBLIJSKI PRIZORI

Ovo je valjda moguće samo u Dalmaciji: svećenik se dosjetio originalnog načina kako pred Uskrs blagosloviti župljane, sve ih je uz cestu poredao...

Piše D.B.
31. ožujka 2020. - 21:41

Za praktične vjernike nema veće pokore od one da ne mogu ići na svetu misu, a to im se sada prvi put dogodilo. I to još u korizmi. Svi znamo razlog, zbog sprječavanja širenja koronavirusa već neko vrijeme su zabranjena sva javna okupljanja, pa tako i mise po crkvama.

Oni mlađi potrebu za duhovnošću još kako tako mogu nadomjestiti praćenjem misa preko interneta, ali starijim ljudima koji žive na selima i odlazak u crkvu im je gotovo jedini društveni doživljaj sve to puno teže pada.

Još im je teže kad imaju takvoga župnika zbog kojega i vjernici iz Splita odlaze na misu u sat vremena udaljenu seosku Župu Katuni - Kreševo, a da pritom nemaju nikakve veze s tim dijelom Dalmatinske zagore. 

Katuni i Kreševo su sela u općini Šestanovac, imaju nekih 500-tinjak stanovnika, a njihova zajednička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije se nalazi u drevnoj župi Radobilji, točno na granici dvaju sela. 

Tamošnji vjernici, kako čujemo, jako cijene svoga župnika don Miju Grozdanića. Masovno ga hvale kao pravog duhovnika, a da je jako povezan sa svojim župljanima pokazao i je jučer kada je tri i pol sata obilazio baš svaku kuću u svakom zaseoku te raštrkane župe.

Župljani su ga dočekivali na koljenima, neki i s krunicama u rukama, dok ih je blagoslivljao oltarskim sakramentom. Pritom su svi pazili da, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, drže distancu, a neki su, poput don Mije, imali i zaštitne maske na licima.

A kako je sve to jako emotivno bilo najbolje se vidi u fotografijama i video snimkama, objavljenima na Facebook stranici Župe Katuni Kreševo. Prizori kao iz Biblije.

image
Blagoslav župe Katuni Kreševo
18. travanj 2024 14:01