StoryEditorOCM
RegionalDELICIJE KOLANA:

Ovčica Emili prvi put ide preko granice - putuje na Festival u Luksemburg! 

Piše Matea Gugić
21. veljače 2020. - 22:00

- Naša maskota Kolana, ovčica Emili koju sad već svi jako dobro poznaju, prvi put putuje izvan granica Lijepe naše. Vjerujemo kako nije ni zadnji - rekla nam je veselo Nina Paladina iz Turističke zajednice Općine Kolan. Naime, otok Pag, predvođen upravo mjestom Kolan, gost je na tradicionalnom “Festivalu migracija, kultura i građanstva” koji se održava u Luksemburgu od 28. veljače do 1. ožujka.

Da priča bude zanimljivija, njih su na taj festival pozvali Međimurci, bračni par Monika i Ivan Ferenc.

Oni su, naime, veliki zaljubljenici u otok Pag i sve njegove specijalitete, te su prije 11 godina kupili i kuću gdje mogu dolaziti. A ideja za pozivanje žitelja Paga na Festival došla im je spontano, baš na Kolanjskoj „Fešti od sira”. Monika i Ivan inače već godinama žive u Luksemburgu, a predstavljanje kulturnih i gastronomskih posebnosti zapravo je postalo njihov svakodnevni posao.

Imaju trgovinu u malenom mjestu sjeverozapadu Luksemburga u kojoj nude razne hrvatske specijalitete i pića, a Ivan Ferenc aktivan je i u društvenom životu te je u nekoliko navrata organizirao gostovanja kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, među ostalim na spomenutom Festivalu.

Ključna karika predstavljanja Paga u Luksemburgu svakako je općina Kolan koja se spremno odazvala ideji svojih mještana Ivana i Monike.

Kako nam je rekla Paladina iz TZ-a Kolan, imat će svoja dva štanda gdje će na jednom predstavljati delicije otoka, a na drugom će biti kulturna i turistička ponuda cijelog otoka.

- Zna se da je Kolan gastronomsko središte otoka Paga i kolijevka čuvenog paškog sira i janjetine. Ipak, u Luksemburg ne nosimo janjetinu već poznati, ukusni paški sir, skutu, slastice poput podešpanja, medenjake s slavujom i lavandom te baškotine od paških časni te vino, prošek, rakiju... Također, gosti Festivala u Luksemburgu moći će degustirati jedinstvenu kobasicu od ovčjeg mesa koju je osmislio naš domaći čovik Fabian Oštarić. U kolanjskoj nošnji doći će i članovi našeg KUD-a Bartul Kašić, koji je aktivan od davne 1978. godine – zaključila je Nina Paladina iz TZ-a Kolan.

 

18. travanj 2024 02:28