StoryEditorOCM
RegionalI ŽUPAN NA LITICI

Otvorena nova penjačka staza u Zadarskoj županiji: Via ferrata Bat vodi do Crnopca i spektakularnog panoramskog pogleda na Liku i Dalmaciju

Piše L.B.
10. srpnja 2023. - 11:21

Javna ustanova Park prirode Velebit otvorila je za alpinističko planinarsku stazu ferratu, na masivu Crnopca.

Sada je svima na raspolaganju iskusiti novo penjačko iskustvo i potpuno novi doživljaj planinarenja.

- U sklopu projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ izrađena je trasa ferrate na masivu Crnopac kojom se dodatno obogatila turistička ponuda Centra. Time je osnažena i ponuda sportsko adrenalinskog sadržaja na području južnog Velebita i Zadarske županije - kazao je zadarski župan Božidar Longin.

Via ferrata Bat smještena je na zapadnom rebru Velikog Bata (1383 m), odnosno na samom rubu grebena, što omogućuje panoramski pogled na Liku i Dalmaciju te povećava atraktivnost penjanja.

S obzirom da je ferrata planinska, avanturistička ruta opremljena kablovima, klinovima i metalnim nožištima, penjanje je moguće isključivo uz upotrebu odgovarajuće opreme (via ferrata set).

Ferratom se na Veliki Bat uz župana Longina popeo i ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban sa suradnicima.

Time je simbolično otvorena nova staza.

- Ova staza je izuzetno atraktivna i prije svega dobro osigurana pa preporučujem svima koji vole ovakav način planinarenja da dođu na Crnopac i upute se na ovu atraktivnu ferratu. Pogled s vrha je veličanstven, s jedne strane Lika, s druge Dalmacija. Masiv Crnopca karakteriziraju brojni površinski i podzemni krški fenomeni, a najpoznatije su Cerovačke špilje koje smo prošle godine otvorili nakon uređenja. Stoga, ukoliko još niste, uputite se prema ličkom dijelu naše županije i posjetite Cerovačke špilje te novouređenu Via ferratu Bat do koje treba oko sat vremena uspona - poručio je župan.

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

image

Via ferrata Bat

27. lipanj 2024 23:07