StoryEditorOCM
RegionalSVJETSKI, A NAŠE

Oliver Telac iz Sutomišćice izradio golemu maketu primorske luke za obuku budućih pomoraca

Piše Naši školji
10. lipnja 2020. - 11:25

Brodovi, makete i glazba životna su strast Olivera Telca iz Sutomišćice. Maketarstvom se bavi oduvijek, a glas o tome koliko je uspješan, odavno je izašao iz otočnih okvira, pišu Naši školji.

Split Ship Management, jedna od najvećih brodarskih agencija u Hrvatskoj, povjerila mu je nedavno dosad najveći maketarski posao – izradu primorske luke sa svim sadržajima koja će biti postavljena u njihovom trening-centru u Sjevernoj luci.

– Riječ je o trening-centru, prvom takve vrste u Hrvatskoj, u kojemu će se obučavati budući časnici. A da bi obuka nautičkih kadrova bila što bolja i kvalitetnija, trenirat će na maketi koja će biti postavljena u bazenu veličine 6×3 metra, objašnjava Telac dok prije transporta u Split dovršava prve četiri sekcije makete.

Naručitelj Split Ship Management dao mu je slobodne ruke tako da je sam izradio i nacrt i sve dijelove makete koja, osim što mladim pomorcima treba pomoći da se što bolje pripreme za buduće zanimanje, mora im na neki način i malo zakomplicirati obuku, odnosno plovidbu.

– Maketa predstavlja imaginarno mjesto s lukom, kućama, zgradama, restoranom, hangarima, port-officeom… U mjestu su tunel, plaža i mulići, a ispred otočić sa svjetionikom. Na obuci će biti tri učenika, kadeta, svatko će imati svoj brodić na daljinsko upravljane i simulirat će ulaz i izlaz iz luke, odnosno mjesta. Sve će biti osvijetljeno led lampicama, a na đigama će isto svijetliti lanterne. Komisija će pratiti njihovu plovidbu i na temelju pokazane spretnosti i znanja donijeti ocjenu, dodaje Telac.

Maketa će biti velika koliko i bazen, imat će nekoliko sekcija, dijelovi su izrađeni od drveta, metala, plastike, koristio je umjetnu i prirodnu travu i sve je ručni rad.

– Nakon četiri mjeseca svakodnevnog posla, u Split odlaze četiri sekcije i kad ih postavimo, vidjet ćemo što sve nedostaje te ću ih postupno popunjavati. Ovo je prva faza, a cijela maketa u bazenu bit će u funkciji od rujna, kaže i najavljuje novi posao za istog naručitelja: makete brodova, veličine 6-7 metara, koje će se također koristiti za vježbanje budućih pomoraca u 60-metarskom bazenu na Divuljama u Splitu sa simulatorom Sueskog kanala.

28. lipanj 2024 19:24