StoryEditorOCM
RegionalGOTOV ZA 90 DANA

Nastavljeni radovi na izgradnji lovačkog doma podno brda Bićina vrijedni milijun kuna

Piše Branko BOŽIĆ
3. travnja 2021. - 18:01

Provedbom javnog natječaja te izborom najpovoljnijeg izvođača, krenulo se s daljnjim poslovima na izgradnji Lovačkog doma podno brda Bićina. Lanjski početak pandemije COVIDA-19 i totalni lockdown, primorali su lovce lovne jedinice Polača, koja iznimno uspješno djeluju unutar Lovačkog društva ¨Benkovac¨, na obustavu tek započetih radova na izgradnji vlastitog krova nad glavom. Riječ je o projektu koji se realizira unutar lovišta na lokalitetu podno brda Bićina.

U cijelosti ga s oko milijun kuna financira Općina Polača. Naravno, ako epidemiološka situacija dozvoli, u narednih 90 dana objekt bi trebao u potpunosti biti izgrađen i stavljen na raspolaganje njegovim budućim korisnicima. Budući lovački dom imat će nešto više od sto četvornih metara stambeno-poslovnog prostora. U prizemlju uz dvoranu za okupljane i sastanke lovaca te sale za prijem gostiju, još će biti komora za čuvanje mesa divljači, kamin i dva toaleta, dok će na katu za goste i prijatelje domaćih lovaca biti na usluzi četiri gostinjske sobe.

- I ovom bi prilikom želio naglasiti da će realizacija navedenog projekta za nas lovce značiti milenijski događaj.Generacije Polačkih lovaca i lovkinja sanjali su vlastiti krov nad glavom, i evo naša će ga generacija dosanjati. Jer društvo bez doma nije društvo. Nipošto nije priličilo da se mi lovci sa oružjem i psima, pred početak svake naše aktivnosti u lovištu sastajemo u središtu mjesta. To nam je uz ostalo bio moto da se pokrenemo svi kao jedan. Naravno, da od svega toga ne bi bilo ništa, da nismo naišli na podršku i razumijevanje naših općinskih struktura. Stoga koristim prigodu da sa ovog mjesta u ime svih nas četrdeset i pet lovaca, od sveg srca zahvalim općinskom načelniku Tomislavu Prtenjači i njegovim suradnicima na svesrdnoj pomoći. Oni su prepoznali naše želje i potrebe zato im velika hvala. Ne mogu a da također ne zahvalim na moralnoj pomoći čelništvu naše matične LU predsjedniku Nevenu Jurjeviću, tajniku Zoranu Čirjaku i drugima, kazuje nam lovnik lovne jedinice Polača te ujedno dopredsjednik LU ¨Benkovac¨ pasionirani lovac i kinolog Ivan Prtenjača. Dodaje kako osobno vjeruje i nada se da će svijet uskoro konačno pod kontrolu staviti koronavirus, te kako će se život na kugli zemaljskoj iznova vratiti u normalne okvire.

S obzirom da je u tijeku lovostaj, lovci su se u skladu sa epidemiološkim mjerama glede korone, uhvatili uobičajenih proljetnih poslova unutar lovišta. Obavlja se oranje i zasijavanje remize, čistu se pojilice i kamenice te se nadopunjavaju s čistom pitkom vodom, popravljaju se čeke, danonoćno se čuva i nadgleda lovište. Posebno se vodi briga o stanju i zdravlju divljači u lovištu, u kojem je posebno populacija zeca i jarebice trčke zastupljena u velikom broju. Kako bi se krivolovcima stalo na kraj i kako bi im se ¨ skresala¨ krila, u lovišta je od nedavno uz pomoć matične udruge u Benkovcu, instalirano deset kamera i noćna termovizija. Čak se i putem drona prati svaki ulazak i izlazak u lovišta. Bilo je i nekoliko hvatanja lovokradica tako da je krivolov, velika boljka skoro svakog Lovačkog društva, trenutno u lovištu Polača sveden na minimum. Poput krivolovaca lovcima su veliki problemi psi ovčari.Oni također u lovištima bez nadzora čine velike štete. Svako stado ima 4-5 takvih pasa i kad krenu u nekontrolirane pohode, prvo što im se nađe na putu su tek okoćeni mladi zečevi, jaja jarebica i tome slično.Zbog toga su lovci odlučili ozbiljno porazgovarati sa njihovim vlasnicima, kako bi ih upozorili na ozbiljnost problema.

Upitali smo našeg domaćina lovnika Prtenjaču što je sa predatorima u prvom redu lisicama, čagljevima i vukovima.

-Čagljeva i lisica hvala Bogu ima u zanemarivom broju u odnosu na ne tako davna vremena, dok vukova po onome što mi lovci možemo zapaziti na širem benkovačkom području ima nažalost popriličan broj.Osobno sam prije neki dan prilikom obilaska lovišta naišao na vuka. Bili smo udaljeni jedan od drugoga pedesetak metara. Stao je i gledali smo se jedno vrijeme, dok on nije odlučio okrenuti se i otići. Pratio sam ga svojih 500-tinjak metara. Držim da se radi o ispuštanim vukovima a možda i o vukopasu. Pravog izvornog i autohtonog hrvatskog vuka ne može se lako primijetiti i na ovaj način sresti. On je uistinu lukava i moćna zvjerka, tvrdi Ivan Prtenjača. Na posljetku nam otkriva kako njihovo matično Lovačko društvo unatoč pandemije COVIDA-19 uspješno financijski posluje, te kako se na tom tragu već uskoro planira krenuti sa izgradnjom vlastite centralne volijere, te kako poznati projekt ¨Lov na znanje¨ ide zacrtanom dinamikom, unutar kojeg se u sve većem broju iz dana u dan regrutira mladih Benkovačkih lovca i lovkinja.

image
Branko BOŽIĆ
26. lipanj 2024 08:50