StoryEditorOCM
RegionalU BENKOVCU

Nadbiskup Zgrablić predvodio slavlje 160. godišnjice izgradnje prve župne crkve Rođenja BDM: "Istina bez ljubavi može postati sredstvo manipulacije"

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2024. - 14:29

Središnji dio proslave 160. godišnjice izgradnje prve župne crkve Rođenja BDM u istoimenoj župi u Benkovcu bilo je svečano misno slavlje koje je na uočnicu župne svetkovine Rođenja BDM u novoj župnoj crkvi Rođenja BDM u Benkovcu u subotu, 7. rujna, predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

- Spomen na rušenje crkve ne služi samo podsjećanju na bolne događaje Domovinskog rata, već nas potiče na suočavanje s istinom, bez zaborava. Istina je ključna za razumijevanje sadašnjosti i budućnosti, no mora biti ispunjena ljubavlju, jer istina bez ljubavi može postati sredstvo manipulacije. Oslobađajuća snaga istine leži u njezinoj povezanosti s ljubavlju i praštanjem, što je temelj kršćanskog puta. Nadbiskup podsjeća da su upravo istina i ljubav snage koje prekidaju spiralu zla i pomažu nam izgrađivati bolji svijet - istaknuo je u svom, govoru nadbiskup Zgrablić.

image

misa u Benkovcu

Ines Grbić/Slobodna Dalmacija
image

misa u Benkovcu

Ines Grbić/Slobodna Dalmacija

Tijekom mise u čast 160. obljetnice crkve Rođenja BDM, mons. Zgrablić naglasio je važnost praštanja i pomirenja, jer opraštanje prekida osvetu, a ljubav ujedinjena s istinom donosi mir. Obljetnica rušenja crkve prilika je za duhovno čišćenje naših sjećanja i jačanje kršćanskih vrijednosti, čime se čuva naslijeđe vjere i povijesti Benkovca.

Uz euharistijsko slavlje, reljef stare crkve postavljen je kao trajni spomen na prošlost, a jubilej je obilježen nizom duhovnih i kulturnih događanja.

Crkva Rođenja BDM u Benkovcu, izgrađena 1864. godine, bila je središnje mjesto vjerskog života u Ravnim kotarima. Posvetio ju je zadarski nadbiskup Petar Dujam Maupas 8. rujna 1865. godine. Crkva je bila prepoznatljiva po svojoj oktogonalnoj kupoli visokoj 13 metara i oltarnoj slici Raspeća s Bogorodicom, daru pape Pija IX. Nažalost, crkva je uništena 1992. tijekom rata.

Nakon oslobođenja u Oluji 1995., nova crkva je izgrađena na istom mjestu, a posvetio ju je nadbiskup Ivan Prenđa 13. rujna 2003. godine.

18. rujan 2024 11:46