StoryEditorOCM
RegionalSMRDI U SUKOŠANU

‘Na Golo brdo svaki dan više od 20 cisterni izlijeva sadržaj iz septičkih jama. Mještani Sukošana to više ne mogu izdržati!"

Piše L.B.
6. travnja 2021. - 13:55

- Mještani Sukošana bore se sa smradom i ekocidom. Na Golo brdo svaki dan dolazi više od 20 cisterni i tamo prazne sadržaje iz septičkih jama. Svaka cisterna ima zapreminu 5000 litara. Sad izračunajte koliko se fekalija samo u jednom danu izlije na golo brdo – rekla je u utorak na sjednici Županijske skupštine vijećnica Petra Žitko (Akcija mladih), tražeći od župana Božidara Longina da se nešto poduzme, iako je pitanje upućeno na posljednjoj sjednici skupštine u ovom mandatu.

- Situacija je zaista katastrofična po zdravlje ljudi. Na širem području, tamo gdje se izlijevaju fekalije, mještani imaju polja koja obrađuju, sve se to natopi fekalijama. To je ekocid. Oni sami pričaju o smradu koji dobro osjete dok obrađuju svoja polja – kazala je Žitko, te dodala da se i smeće odlaže na Golo brdo, da se tamo gomila otpad, te da su sadnice borova, zasađene prije nekoliko godina, potpuno pokrivene i uništene pod gomilom otpada.

Odgovarajući vijećnici Žitko, župan Longin je rekao da je projekt aglomeracije Sukošan – Bibinje krenuo i da je to jedino trajno rješenje u kojem je projektom sve definirano. Radovi su u tijeku, zaključio je temu Longin, dodajući, što se otpada tiče, da je to problem jedinice lokalne samouprave, a da će Županija uvijek financijski poduprijeti napore općina oko rješavanja otpada i sanacija divljih deponija.

19. travanj 2024 16:01