StoryEditorOCM
RegionalNACIONALNI PROGRAM

Mobilni mamograf dva dana u Preku – žene, dođite na besplatni pregled!

Piše Naši školji
22. listopada 2022. - 12:17

U sklopu provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Zavod za javno zdravstvo Zadar organizira mamografska snimanja na mobilnom mamografu u Preku, prenose Naši školji.

Mobilni mamograf bit će u Preku, ispred POU Dom na žalu (Magazin 5), 8. i 10. studenoga, u prijepodnevnim satima.

Pregled se preporučuje ženama rođenima između 1952. i 1971. godine koje nisu u posljednje dvije godine bile na mamografskom pregledu.

Da biste osigurale termin, nazovite na besplatni telefon 0800 200 157 od 8 do 14 sati i potvrdite dolazak jer je broj žena za pregled ograničen.

Analizirajući podatke o odazivu, uočili smo slabiji odaziv u rubnim dijelovima županije. Suradnjom sa Zadarskom županijom i jedinicama lokalne samouprave te uz njihovu financijsku pomoć, na kraju svakog ciklusa organiziramo akciju dovođenja mobilnog mamografa u rubna područja Zadarske županije kako bismo poboljšali odaziv i uključili što veći broj žena u preventivne aktivnosti u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pokrenulo je Ministarstvo zdravstva u rujnu 2006. godine.

Programom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.

U Službi za javno zdravstvo pripremaju se, tiskaju i šalju pozivi svim ženama te dobi u Zadarskoj županiji. Za svaku ženu dogovara se poseban termin snimanja te usklađuje i koordinira s mamografskim jedinicama. Svim ženama se šalju obavijesti o nalazima na kućnu adresu, a liječnicima obiteljske medicine obavijest o nalazima žena koji zahtijevaju daljnju obradu.

PREVENTIVNI PREGLEDI SPAŠAVAJU ZDRAVLJE I ŽIVOT!!!

02. svibanj 2024 14:26