StoryEditorOCM
RegionalPOMORSKO DOBRO

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo Preku, Pašmanu i Tkonu 220 tisuća eura - evo što će graditi

Piše Zadarski.hr
20. ožujka 2023. - 20:16

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo je u ponedjeljak sporazume i ugovore vrijedne 13,6 milijuna eura za 92 projekta sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi. Općini Preko dodijeljeno je 85.000 eura, i to 65.000 za Projekt sanacije i uređenja pomorskog dobra – obala Magazin u mjestu Preko i 20.000 eura za Uređenje plaže Jugo – sanacija pomorskog dobra, faza 2, objavili su Naši školji.

Općina Pašman dobila je 90.000 eura za Sanaciju zaštitne školjere u mjestu Pašman, faza 1, a Općina Tkon 45.000 eura za Sanaciju i uređenje plaže Mrvisko.

Ugovore i sporazume ravnateljima županijskih lučkih uprava te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sporazumima i ugovorima sufinancirat će se projekti gradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i gradnja ribarske infrastrukture, kao i projekti sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Butković je naglasio da je riječ o nacionalnim sredstvima koja su planirana u državnom proračunu, na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dodavši da se ove godine dodjeljuje 13,6 milijuna eura. Nakon dodjele mora se provesti javna nabava.

-Svake godine je interes Ministarstva, a vjerujem i vas, da se ta sredstva i potroše, rekao je Butković te uputio apel da se s radovima krene što prije i da se sredstva utroše.

Podsjetio je da su 2016. godine, kada je postao ministar, sredstva za tu namjenu iznosila 25 milijuna kuna, a danas su na razini od otprilike 100 milijuna kuna.

Uz to, kazao je, postoje i mnogi europski projekti koji financiraju slične stvari. Naglasio je da potkraj ove godine završava aktualna EU financijska perspektiva, a da su ulaganja u luke proteklih pet, šest godina iznosila oko dvije milijarde kuna ili 300 milijuna eura.

Poručio je i da se u novoj financijskoj perspektivi ponovno otvara financiranje takvih i sličnih projekata, kao i da i Nacionalni program oporavka i otpornosti definira realizaciju sličnih projekata.

03. svibanj 2024 00:08