StoryEditorOCM
RegionalKOD UGLJANA

Jedine ikad snimljene podvodne fotografije sklata u Jadranu slikao ronilac iz Zagreba za vrijeme tečaja: "Izrazito je ugrožena vrsta!"

Piše Otvoreno more
26. kolovoza 2021. - 11:02

Društvo za podvodne sportove Zagreb na svom Facebook profilu objavilo je kako je jedan njihov član u Rivanjskom kanalu kod otoka Ugljana imao susret sa sklatom, rijetkim primjerkom morskog psa.

Evo što su napisali:

- Donosimo do sada jedine ikad snimljene podvodne fotografije najstrože zaštićene vrste morskog psa sklata u Jadranu!!!

Povremeno se u Jadranu ulovi po koja jedinka i od strane odgovornih ribara neodgodivo vrati u more. Do sada su jedini dokazi o postojanju ove vrste bili upravo ulovi ribara, a 2010-te godine ronilac Robert Hasija, za vrijeme tečaja tehničkog ronjenja fotografirao je sklata na zaronu u Rivanjskom kanalu. Sklat je bio ukopan u pijesak gdje i boravi tijekom dana, a boravak ronioca u njegovoj blizini natjerao ga je na bijeg te su ga imali priliku snimiti.

Ti ronioci do ove objave nisu bili svjesni koju vrstu su vidjeli i da su možda jedini koji su ga u zadnjih 30 godina sreli u Jadranu.

Vrsta je na rubu opstanka i nestao je gotovo svugdje na Sredozemlju pa čak i Atlantiku osim na Kanarima i to na određenom mjestu koje je pod najstrožom zaštitom te gdje 3 milijuna ronilaca godišnje dolazi samo da bi vidjeli njega - kažu u DPS-u Zagreb.

23. travanj 2024 10:04