StoryEditorOCM
RegionalINTERNET SVIMA

Iz EU fondova postavljene besplatne WiFi pristupne točke u Općini Preko

Piše Naši školji
7. listopada 2020. - 19:00

Putem natječaja WiFi4EU Općina Preko dobila je 15.000 eura za razvoj bežičnog Interneta, a nedavno je završeno kompletno postavljanje opreme i bežična je mreža puštena u rad, pišu Naši školji.

-WiFi pristupne točke postavljene su na deset lokacija: jedna u općinskoj zgradi u Preku, po dvije pristupne točke kod zgrade pošte u Preku, kod Turističke zajednice u Preku, u uvali Jaz u Preku i kod Turističke zajednice u Ugljanu te jedna kod trgovine Sonik u Ugljanu. Projektom će se osigurati visokokvalitetan besplatan pristup Internetu za građane i posjetitelje preko pristupne točke za WiFi u javnom prostoru, kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić te napominje da je cilj projekta, i očekivani rezultat, ugradnja novih hot-spot točaka besplatnog Interneta u središtu javnog života mještana Općine Preko.

Ukupna vrijednost projekta je 110.827,30 kuna i u potpunosti je financiran iz EU fonda Instrument za povezivanje Europe (CEF): PROGRAM WiFi4EU.

WiFi4EU je inicijativa Europske komisije kojom se promiče uvođenje besplatnog WiFi pristupa za građane u unutarnjim ili vanjskim javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri, muzeji i sl. dodjelom vaučera u vrijednosti od 15.000 eura za ugradnju potrebne opreme na javnim mjestima.

Na taj način zajednice će se više uključiti u jedinstveno digitalno tržište, krajnji korisnici imat će pristup gigabitnom društvu, povećat će se digitalna pismenost i dopuniti javne usluge koje se nude u tim prostorima.

18. travanj 2024 07:06