StoryEditorOCM
RegionalVITEŠKE IGRE

Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke! Pobjedu je odnio ispred dvojice debitanata, tribine pljeskom ispratile govor predsjednika Milanovića

Piše Toni Paštar/SD
9. kolovoza 2020. - 19:31
Sinj, 090820. 305. Sinjska alka, tradicionalna viteska igra kojom se slavi pobjeda nad osmanlijskim osvajacima od 14. kolovoza 1715. godine odrzava se u Sinju. Na fotografiji: slavodobitnik 305. Sinjske alke Ivo Zorica.Tom Dubravec/Cropix

Slavodobitnik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica iz Hrvaca koji je prvi plamenac hrvatske trobojnice na svom koplju osvojio zasluženo sa 7 punata. Ivo Zorica je na 305. alkarskim svečanostima dvostruki slavljenik jer je pobjedio i u natjecanju za Baru.

Do prvog slavodobitničkog trofeja Ivo Zorica došao je pogotcima "u dva" u prvoj i trećoj trci dok je u drugoj trci pogodio u najmanji krug, "u sridu". Slavodobitnik 305. Sinjske alke rođen je 1983. godine.

Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je Monikom s kojom je do sada dobio sina i kćerku. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013.godine bio je zamjenik alaj-čauša. U riznici trofeja ima tri Čoje i četiri Bare. Jahao je kao džokej u galopskom klubu «Vreba» u Hrvacama. Do prvog slavodobitničkog plamenca došao je jašući na konju Hope u vlasništvu Luke Kanaeta. Momak Ive Zorice je Miljenko Lovrić (46), iz Hrvaca, zaposlenik HTK-PSK d.o.o., HRVI.

Alkari su u prvoj trci pogodili solidnih 27 punata od čega četiri puta "u sridu". U drugoj trci gađali su slabije i pogodili 21 punat, pritom dva puta "u sridu", dok su u trećoj trci, u kojoj su izostala dva alkara koji nisu imali izgleda biti slavodobitnici, pogodili svega 17 punata sa svega jednim pogotkom "u sridu".

Poslije druge trke Ivo Zorica je sa skorom od 5 punata bio u solidnoj prednosti. Kada je Mario Šušnjara koji je u prve dvije trke imao ukupno tri punta u drugoj trci pogodio "u sridu" podigao je uzbuđenje među nazočnim gledateljima. Isto toliko punata poslije treće trke imao je i alkar Nenad Marić. Kada je Ivo Zorica zagalopirao s Biljega moglo se čuti disanje. Ako "odnese" alkarsku metu makar pogotkom "u jedan" osigurao je pripetavanje. Ivo je, međutim, mirno naciljao i njegovo koplje pogodilo je "u dva", a on je sa sedam punata postao slavodobitnik.

Na koplje Ive Zorice alkarski vojvoda Boško Ramljak privezao je plamenac hrvatske trobojnice, znamen pobjede. Čestitajući mu vojvoda Ramljak ga je pozvao da ovaj slobodarski barjak pronese ulicama slobodarskog Sinja i njegovih Hrvaca. A onda su sa starog Grada ponovno krenule salve mačkula.

Ivo Zorica je za sebe i svoga alkarskog momka osvojio zlatnu plaketu Alke Viteškog alkarskog drušptva, a pripala mu je i novčana nagrada od 40 tisuća kuna.

Predsjednik RH i pokrovitelj 305. Alke Zoran Milanović darovao je slavodobitniku zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a njewgovu momku Miljenku Lovriću srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan. Predajući darove i čestitajući slavodobitniku Milanović je u kraćem govoru podsjetio na značenje Sinjske alke za Republiku Hrvatsku, govorio je o doživljaju Alke iz 1971. godine kada je i ne znajući pravo značenje u gledalištu slušao skandiranja Savka! Tripalo!...

Dok je govorio Milanović je u nekoliko navrata prekidan pljeskom, a iz gledališta se nije čuo ni jedan zvižduk. Tako će osim po virusu COVID-19 305. Sinjska alka ostati upamćena i po drukčijem političkom ozračju na alkarskim tribinama.

Nije to bila uobičajena slika alkarskog trkališta. Umjesto zbijenosti poput šipka na alkarskim palkama vlada je distanca. Umjesto najmanje 5.200 gledatelja neposredno uz stazu kojom galopiraju alkari na svojim brzim konjima, na tribinama je bilo svega 1.400 gledatelja. Za svakog od njih u Viteškom alkarskom društvu imali su ime i prezime s brojem telefona kako bi, zlu ne trebalo, epidemiolozi naknadno lakše obavili svoj dio posla.

I na svečanoj alkarskoj tribini, rezerviranoj za najviše goste i uzvanike, drži se distanca. Na tribini je manje od trećine uobičajenog broja uglednika. Uz domaćina dr. Stipu Jukića, predsjednika Viteškog alkarskog društva, predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj 305. Sinjske alke sa suprugom, Gordan Jadroković, predsjednik Hrvatskog sabora sa suprugom, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministri Mario Banožić, Marija Vučković, Nina Obuljen Koržinek, Gordan Grlić Radman, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Siniša Jurković, vojni zapovjednik Sinja pukovnik Dražen Mazalin, rektori hrvatskih sveučilišta, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, provincijal fra Marko Mrša, sinjski gvardijan fra Ante Čovo i drugi.

Dan 305.sinjskog viteškog slavlja počeo je u rano nedjeljno jutro plotunima mačkula na starog Grada koje su budile alkarski kraj i naviještali mu slavlje. Gradska glazba Sinj ulicama drevnog Sinja svirala je budnicu.

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva položilo je vijence na središnji spomenik hrvatskim braniteljima i pred središnjim križem na groblju sv. Frane za sve kroz protekla tri stoljeća preminule alkare. Adutant Filip Vučemilo u kićenoj je kočiji sa svojim alkarskim momkom Petrom Jelinčićem u ime alkarskog vojvode pozvao je gradske čelnike civilne, vojne i crkvene vlasti i pozvao ih na slavlje.

Dosadašnjih godina bilo je uobičajeno, a na to upućuju i Pravila o Alci, da se alkari i alkarski momci uoči polaska na junački megdan okupljaju kod alaj-čauša. Zbog preveniranja virusa COVID-19 ove godine ta je praksa izmijenjena. Alaj-čauš Ivica Filipović Grčić okupio je alkare na hipodromu odakle su na konjima krenuli prema Alkarskim dvorima gdje je vojvoda Boško Ramljak priredio tradicionalni prijem za najviše goste i uzvanike. Alkarima su se kod spomenika fra Pavlu Vučkoviću poriključili alkarski momci pod vodstrvom harambaše Iva Vukasovića Parinog. Formirana je alkarska povorka od koje, kada je vidi, svakoga istinskog ljubitelja Alke, podilaze trnci ponosa. S kvartira ih je, od svoga brončanog spomenika, gledao don Ivan Filipović Grčić, kavalir svetog Marka, zasigurno jedan od utemeljitelja i možda jedan od prvih alkara Sinjske alke.

U Alkarskim dvorima sve pristigle goste, naročito predsjednike Zorana Milanovića, Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića, pozdravili su domaćin dr. Stipe Jukić i vojvoda Boško Ramljak. Održano je i tradicionalno fotografiranje alkara i alkarskih momaka s predsjednikom i pokroviteljem Alke Zoranom Milanovićem i drugim gostima.

 U 16,30 sati sa staroga Grada ponovno je počela odjekivati kanonada mačkula. Dok su najviši gosti i gledatelji već bili na svojim mjestima, s vrha staze alkarskog trkališta spuštala se alkarska povorka stvarajući fascinantnu sliku sinjske povijesti u današnjosti.

Gradska glazba Sinj intonirala je "Lijepu našu", a minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima i drugima koji su dali život za Hrvatsku. Potom je alkarski vojvoda Boško Ramljak, kojemu pripada čast vrhovnog zapovjednika alkarske povorke, što uključuje i otvaranje nadmetanja za slavodobitnika, u prigodnom govoru ,među ostalim kazao: Velika mi je čast u ime svih Sinjana i stanovnika alkarskog kraja pozdraviti našeg pokrovitelja, predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH gospodina Zorana Milanovića. Kao našem Glavičancu, čestitam Vam na izboru na tu časnu i odgovornu dužnost, a iako nismo niti sumnjali, zahvaljujem Vam što ste odmah prihvatili pokroviteljstvo nad našom, ali i Vašom Alkom.

Pozdravljam sve saborske zastupnike na čelu s predsjednikom Hrvatskog sabora, koji je prvi u povijesti izabran na tu dužnost u dva mandata – čestitam gospodine Gordane Jandrokoviću.

Pozdravljam i sve članove Vlade na čelu s gospodinom  Andrejom Plenkovićem kojemu čestitam na novom mandatu predsjednika vlade. Gospodine predsjedniče Vlade, hvala Vam na potpori Alci i želim Vašoj novoj vladi, Vama osobno, a i svima nama, puno sreće i uspjeha.

Pozdravljam sve hrvatske branitelje, posebno dragovoljce SP MUP-a i ZNG i sve sudionike operacije Oluja na čelu sa podpredsjednikom vlade i ministrom branitelja ratnim generalom Tomom Medvedom.

U nastavku Ramljak je rekao: Na ovoj istoj stazi naši su preci prije više od tri stoljeća utemeljili Sinjsku alku i sačuvali je do naših dana. Za nas u Sinju i alkarskom kraju, ali i cijeloj Hrvatskoj i znatno šire, Alka je puno više od viteškog turnira. Ona predstavlja našu osobnu i kolektivnu memoriju za sve patnje i stradanja, ali i sve naše uspjehe i pobjede. Prije nepuna tri desetljeća ponovno smo bili izloženi patnji i stradanju zbog velikosrpske agresije

A unatrag nekoliko dana obilježili smo 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj smo vojno porazili agresora i oslobodili svoju zemlju. S ponosom ističem da je u Oluji svoj veliki doprinos dalo na tisuće sinova alkarskog kraja – a svi moji prethodnici alkarske vojvode bili su istaknuti sudionici Domovinskog rata i Oluje. Danas smo ponovno na crti bojišnice. Zajedno s cijelim svijetom borimo se protiv nevidljivog neprijatelja kojega nazivamo koronavirus – kazao je vojvoda Ramljak i proglasio 305. alkarsko nadmetanje otvorenim. 

18. travanj 2024 10:45