Ako je suditi po prvim rezultatima nova, možda i najveća maslinarska nada u Zadarskoj županiji mogao bi postati Josip Pavlica (23) iz Zadra.
Na posljednje dvije manifestacije, u Nadinu i Vodicama, Josip je za svoja ulja osvojio dvije zlatne medalje i to s odličnim ocjenama, kako iz kemijske analize, tako i organoleptike.
- Ovo mi je prva godina da se natječem pa, iskreno rečeno, ovako dobar rezultat nisam očekivao, kaže Josip, ne krijući zadovoljstvo.
Njegov otac, poznati zadarski ugostitelj Joso, je iz Briševa, a majka Marija rođena Prenđa iz Zemunika Gornjeg, pa Josip ima dobre preduvjete za bavljenje maslinarstvom.
Završio je studij Primijenjene ekologije na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, a sada privodi kraju diplomski studij ekološke poljoprivrede na Fakultetu za agronomomiju Sveučilišta u Zagrebu.
- U Zemuniku imam 60, a u Briševu 20-ak maslina, kaže Josip koji je ove godine ubrao 1,5 tona maslina i dobio oko 170 litara ekstradjevičanskog ulja.
U svom masliniku provodi istraživanje o morfološkim karakteristikama autohtonih sorata oblice, drobnice, krvavice i istarske bjelice.
Cilj je opisati karakteristike, genetske osobine, ali i kakvoću ulja tih sorata te posebno količinu polifenola u uljima svake od spomenutih sorti.
- Imao sam privilegiju učiti od najboljih, kaže mladi Pavlica.
Od maslinara, ali i profesora, od kojih su dvojica svjedočila njegovom uspjehu u Vodicama - prof. dr. Ante Kolega Bage koji mu je na studiju u Zadru predavao Upravljanje gospodarstvima i marketing te Ekonomiku i agrarnu politiku, te prof. dr. Đani Benčić, jedan od najpriznatijih hrvatskih znanstvenika na području maslinarstva koji je Pavlici mentor za diplomu na Agranomskom fakultetu u Zagrebu.
- Cilj mi je vlastitim primjerom pokazati kako povezivati znanost, struku i praksu, poručuje mladi Josip Pavlica, pred kojim je, po svemu sudeći, lijepa budućnost.