StoryEditorOCM
RegionalSRETNO, LEGENDO

Imoćanka Mara, najstarija Hrvatica, proslavila 109. rođendan, a da nikad fibru nije dobila: ‘Nema tu velike pameti...‘

Piše dalmacija sd
10. rujna 2023. - 08:20

Blagdan Male Gospe u Imotskoj krajini, ali i šire, pamti se i kao rođendan najstarije Zmijavčanke, najstarije osobe u Dalmaciji, a vjerojatno i u Hrvatskoj, Mare Gabelice.

A baka je 8. rujna, na Malu Gospu, proslavila 109. rođendan.

Rođena je u godini početka Prvog svjetskog rata 1914. godine, u Ivanbegovini u zaselku Kujundžići i do danas je ostala vedra i nasmijana, skromna i umjerena.

Sa 17 godina udala se 1932. u zaselak Gabelice u Podbablju za svoju prvu i jedinu ljubav, svoga Antu koji je od nje bio stariji 12 godina. Onda su 1953. prešli živjeti u Zmijavce. Ante je, na Marinu veliku žalost, umro samo dvije godine kasnije 1955. te je ostala udovica s četvero djece, dva sina i dvije kćeri. Jedan sin je, na njezinu najveću žalost, preminuo.

Bez rada nema dugovječnosti

Šira javnost baku Maru posebno je upoznala kada se, na pragu 107. godine, cijepila protiv korone, kao najstarija Hrvatica koja je primila cjepivo.

- Jesam, cijepila sam se prvi put i jedva čekam sada u petom misecu primit i drugu dozu da i to skinem s glave! Ja ti se inače uvik cipin protiv gripe. Sada su me cipili s onom Astrom za ovu bolest, koronu, i evo me živa sam i zdrava!, kazala je baka Mara Braci Ćosiću za Slobodnu Dalmaciju.

Baka Mara Gabelica otkrila je i recept svoje dugovječnosti.

– Nema ti, sine moj, tu neke velike pameti nego se moraš držati samo one pametne –​ triba malo isti, triba malo piti, triba puno raditi, triba puno plakati. Sve sam ja to prošla. Svašta sam volila radit i manila grm, sadila duvan, šušanj kupila, dvi krave, ovce i koze uzgajala, okopavala vinograd i kumpire, loze vezala, brimenja nosila na leđima, gojila četvero svoje dice, uputila ih poštene u svit. Unda sam i klačinu palila, kupila stine, čuvala vatru tri dana, sve sam ti ja to sama, moj sine, radila... Nikad se nisam pridala!.

Nikad nije imala fibru

A što je s prehranom?

– A šta sam ila! Pa malo juhe, ko će dati svaki dan juhe i manistre, nego grzdulje, divljeg zelja, kapule, kruva, pure. A imala san i dobrog čovika, moga muža i to ti je rana, moj sine. Nikada me đavlu nije prida, uvik mi je dobar bio te 23 godine koliko smo živili zajedno, pokoj mu duši, sto puta - kazala je baka Mara koja ima osmero unučadi, dvanaestero praunučadi i jednoga prapraunuka.

Već godinama redovito pije i vitamin B complex i Omega kapsule... Cijepila se protiv koronavirusa i nije imala nikakvih nuspojava. Nikada, kaže, nije imala fibru! Dobro spava i ima odličan vid. Samo stavi naočale kada plete, nešto slabije čuje, redovito gleda turske serije, voli TV program, uživa kada dođu unuci i praunuci, jednostavno voli društvo, zafrkanciju i smijeh, zapisao je o baki Mari Braco Ćosić u Slobodnoj Dalmaciji.

28. travanj 2024 17:14