StoryEditorOCM
RegionalDOŽIVI DOMAĆE

I nešto dobro dogodilo se u pandemiji: naši ljudi otkrivaju domovinu, pa tako i Ravne kotare!

Piše Matea Gugić Magaš
19. svibnja 2021. - 12:13

Početkom svibnja je Hrvatska turistička zajednica predstavila svoju novu kampanju pod nazivom "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!". U povodu toga je direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo kako se upravo ruralni turizam u pandemijskim okolnostima istaknuo kao iznimno tražen turistički proizvod, a, prema istraživanjima, u idućim će godinama biti sve traženiji, kako od strane inozemnih, tako i od strane domaćih gostiju. A upravo je njegove riječi potvrdio i Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Ravni kotari, koji se i sam već u prvoj godini poslovanja nove zajednice, u turbulentnoj 2020., uvjerio kako se domaći ljudi sve više okreću istraživanju neotkrivenih turističkih bisera kraja koji ih okružuje.

– Valjda smo jedini koji smo u korona-krizi uspjeli profitirati: pomogla nam je pogurati ono što smo mi pokušavali već deset godina, a to je potaknuti domaće ljude na dolazak u naš kraj. Tako smo prvi put imali turiste iz Splita, Dubrovnika, s Kvarnera. Svi su oni konačno krenuli u istraživanje vlastite zemlje te zapravo pokrenuli novi turistički trend. Oduvijek sam naglašavao kako tek kad domaći čovjek upozna kraj oko sebe, svoju zemlju, tek se tad stvara prava turistička priča koju možemo ponuditi i strancima. Oni će više vjerovati čovjeku koji sam dobro poznaje vlastitu zemlju, a ne da mu prodaje prazne priče. To više ne prolazi – jasan je Čvrljak, koji ističe kako je ruralni turizam proizvod koji nudi mogućnost osame, odmor u čistoj prirodi, domaće uzgojenu hranu, jedinstveni doživljaj, autohtona iskustva i kvalitetnu uslugu.

image
Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravnih kotara
Arhiva Cropix


– Uza sve to, ovdje se gost osjeća sigurnim, osobito u ovo pandemijsko doba kad se izbjegavaju velike gradske gužve, mnogobrojni apartmani u skučenim zgradama te kad će gost radije odabrati kuću na osami, pa čak ako je dalje od mora, samo da dobije svoj mir i visoku razinu privatnosti – ističe Čvrljak.

Inače, TZ Ravni kotari je najveća turistička zajednica u zemlji jer okuplja čak sedam općina; uz grad Benkovac, tu su općine Lišane Ostrovičke, Zemunik Donji, Polača, Škabrnja, Stankovci i Galovac. Ovo je područje i prije osnutka turističke zajednice posjećivao značajan broj gostiju, te je tako još u 2018. godini ostvareno oko 100.000 noćenja. Najbrojniji gosti, osim onih s tradicionalnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Slovenije, bili su gosti iz Australije, Nizozemske, Belgije i Francuske.

image
Lokalno i kvalitetno kao najbolja promocija kraja
Tz Ravni Kotari

– Godinu nakon, 2019., prešli smo taj broj od sto tisuća noćenja, da bismo u izazovnoj 2020. "pali" na tek 50-ak tisuća. Predviđati ovu nadolazeću sezonu, ne bih, no mi ovdje svakako ne patimo od velikih brojki. Nama je bitnije da dođe kvalitetan gost koji će znati cijeniti ono što nudimo. Težimo više izgradnji infrastrukture, kako bismo poboljšali raznolikost ponude. Bio bih sretniji kada bi se izgradilo još vinarija, kušaonica ili obiteljskih gospodarstava. Kuća za odmor na cijelom području sad imamo oko 300, tako da vrhunskog smještaja ne nedostaje, samo treba još malo poraditi na ponudi – naglašava Čvrljak, dodajući kako su upravo u izradi desetogodišnje strategije turizma Ravnih kotara, baš kako ne bi puno lutali, već imali jasan cilj.

– A on je prije svega održivi turizam. Iskreno, ne treba puno filozofirati: najbitnije stavke uspjeha u turizmu su gostoljubivost i kvaliteta. A u Ravnim kotarima gost će dobiti baš to: toplu riječ i širok osmijeh domaćina, uz posluženu vrhunsku domaću spizu i vino, a sve to u jednom povijesnom kraju i netaknutoj prirodi – zaključuje Čvrljak.

image
kuće za odmor u ravnim kotarima
Htz
image
kuće za odmor u ravnim kotarima
Htz
Raj u zaleđu Zadra

Ravni kotari prostiru se od Bukovice, Benkovca i Novigradskog mora na sjeveroistoku do tankog priobalnog pojasa od Zadra do Skradina (ušća Krke) na jugozapadu, odnosno od zaleđa Zadra na zapadu do zaleđa Skradina na istoku. Najplodniji su dio dalmatinskog primorja, prepuni pitoresknih sela autentične ruralne arhitekture.

Administrativno središte je Benkovac kao jedini grad, čija povijest počinje izgradnjom kaštela Benković u 15. st., iako se nalazi na istočnom rubu Ravnih kotara. Najviša točka je vrh Standarda, na 305 metara nadmorske visine. Vinari ovoga kraja rado će vas upoznati s 2000-godišnjom tradicijom uzgoja vinove loze.

Osim po vinu, ovo je područje poznato po vrhunskoj gastronomiji, koja ponajviše privlači domaće ljude, one koji iznimno cijene lokalni proizvod.

image
Luka Gerlanc/Cropix
I kriza i prilika

Očito je kako je ova kriza sa sobom donijela i priliku. Priliku da se prouči što to u turizmu možemo smatrati otpornijim od ostalog i koje to primjere treba slijediti. Destinacije i objekte koje ljudi percipiraju kao sigurne, ti isti ljudi će biti spremni i posjetiti. I upravo zato su manje destinacije u zaleđu i kuće za odmor bile toliko uspješne u ovom razdoblju krize za turizam.

Sve ovo jasan je signal da brend turističkog zaleđa treba dalje razvijati kako bi od svoje pozicije i dugoročnih trendova mogao profitirati, a ujedno biti održiv. Projekt "Made in Land", financiran EU sredstvima kroz program "Interreg Italy – Croatia", bavi se upravo tim procesom. Projekt na području Zadarske županije provodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Cilj projekta je promovirati kulturnu i prirodnu baštinu u zaleđu turističkim posjetiteljima na obali. Kako bi se to postiglo, projektom će se razviti inovativni alati za promidžbu turističkih potencijala zaleđa. Konkretno, na području Zadarske županije to će uključivati brendiranje zadarskog zaleđa, odnosno stvaranje njegove jedinstvene prepoznatljivosti. Također, razvit će se aplikacija koja će posjetiteljima pružati informacije o sadržajima koji su dostupni u zaleđu te ih usmjeravati i motivirati da ih posjete.

Preko aplikacije turisti će moći dobiti brzu i točnu informaciju o kulturnim i prirodnim lokacijama koje mogu posjetiti, ali i o tradicionalnim proizvodima i jedinstvenoj gastronomskoj ponudi zadarskog zaleđa.

22. studeni 2024 13:15