StoryEditorOCM
RegionalKRAJ SAGE

DORH odustao od progona Luke Modrića za davanje lažnog iskaza na suđenju Mamiću, kažu da jednostavno nema smisla

Piše Marin Dešković/JL
2. srpnja 2024. - 19:52

Umjesto dopunskoga ispitivanja Luke Modrića zbog optužbi za davanje lažnoga iskaza na suđenju Zdravku Mamiću te dizanja nove, treće optužnice protiv njega za to djelo, Državno odvjetništvo odustalo je od Modrićeva progona, piše Jutarnji list.

Riječ je o epilogu slučaja optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Mamiću u Osijeku, za što je Državno odvjetništvo dvaput dizalo optužnice protiv Modrića i Dejana Lovrena, oba puta s istim ishodom - optužnice su odbacili zagrebački sudovi - Općinski kazneni i Županijski - pa suđenja nije niti bilo.

Dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkoga Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom Općinskom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza.

Umjesto toga osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon.

image
Vlado Kos/Cropix

Razloge za odustanak osječki su tužitelji našli u nedavnoj odluci protiv Lovrena u kojoj je zagrebački Županijski sud zaključio da je Lovrenov slučaj ‘već presuđena stvar‘ jer je optužnica protiv njega bila pravomoćno odbačena 2018. te bi mu se ponovljenim postupkom kršilo pravo da ne bude dvaput progonjen u istom slučaju.

Tužiteljstvo je zaključilo da je riječ o identičnoj pravnoj situaciji te bi i u slučaju Modrića optužnica također bila odbačena. Kao što je poznato, nakon što su obojica 2017. svjedočila na suđenju Mamiću u Osijeku, a iskazi su bili biti povoljniji za Mamića nego prije toga u USKOK-ovoj istrazi, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je, dok je suđenje Mamiću još trajalo, optužilo i Modrića i Lovrena za davanje lažnoga iskaza.

Obojica su ispitana kao osumnjičenici te su porekli djelo i odbili odgovarati na pitanja tužitelja. Modrić je uz ostalo rekao da je pogrešno interpretiran njegov prvi iskaz, dan tijekom istrage u kojemu je de facto teretio Mamića, da je govorio o stvarima u koje se najbolje ne razumije te da je bio ispitan nakon puta pa je bio umoran i nije pazio što sve ulazi u zapisnik.

Međutim, kao što je poznato, obje optužnice, i ona protiv Modrića i ona protiv Lovrena, odbačene su 2018. godine najprije na zagrebačkome Općinskome te na Županijskome sudu, zbog čega suđenja nije niti bilo. Sudovi su, naime, zaključili da su optužbe protiv Modrića i Lovrena bili preuranjene jer nije postojao sudski zaključak koji bi ukazivao na to koji je od iskaza bio lažan: onaj dan tijekom istrage u kojemu su teretili Mamića ili onaj na suđenju u kojemu su Mamiću iskazi išli u korist.

image
Ronald Goršić/Cropix

Treba reći da je u tome trenutku suđenje Mamiću još trajalo te nije bilo poznato kako će sudovi ocijeniti njihove iskaze. No, ubrzo je donesena najprije nepravomoćna presuda protiv Mamića u kojoj je osječki Županijski sud ocijenio Modrićev i Lovrenov iskaz neistinitima, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud, koji je u dijelu obrazloženja naveo da Modrić i Lovren nisu oslobođeni za davanje lažnoga iskaza, već su optužnice protiv njih odbačene iz formalnih razloga bez da je kazneni postupak i počeo.

Također, Vrhovni sud u zasebnom je zaključku odbacio argumente zagrebačkih sudova da postupak za davanje lažnoga iskaza nije moguće voditi prije pravomoćne presude zbog preuranjenosti. ‘Ojačani‘ ovim mišljenjima Vrhovnoga suda, osječki tužitelji su u lipnju prošle godine podignuli nove optužnice protiv Modrića i Lovrena, no nedavno je zagrebački Županijski sud odlučio da je postupak protiv Lovrena iz 2018. ipak bio meritoran u smislu da se osobu ne može dvaput goniti za isto djelo.

- Obrana je zadovoljna odlukom. Ona je za nas očekivana jer je bazirana na odluci Županijskoga suda koja je potvrdila ono što od početka tvrdimo, a to je da se radi o presuđenoj stvari, rekla nam je Modrićeva odvjetnica Laura Valković.

04. srpanj 2024 19:57