StoryEditorOCM
RegionalLOVIŠTE VELIKO RUJNO

Nakon uspješno odrađenog sastanka iskusnim zadarskim lovcima u kratko vrijeme lova pošlo je za rukom odstrijeliti šest zečjih repića

Piše Branko Božić
25. siječnja 2021. - 14:15

Vodstvo zadarske Lovačke udruge ¨Diana¨ s predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, organiziralo je radno-edukativni sastanak za svoje lovnike i lovočuvare. Sastanak je uz primjenu svih epidemioloških mjera, upriličen u lovištu Veliko Rujno br. XIII/28 - Lovne jedinice Starigrad-Paklenica.

Ovog puta domaćini svojim kolegama bila su tamošnja dvojica lovnika Milan Milovac i Ante Marasović. Na sastanku su dominirale teme kako i na koji način još djelotvornije provoditi sve oblike lova i ponašanje unutar lovišta u vrijeme pandemije, kako na terenu provoditi plan mjera sigurnosti koji je propisan zakonskim aktima o lovstvu i to posebice za vrijeme provedbe skupnih lovova.

Na koji način još učinkovitije provoditi zadane epidemiološke mjere. Raspravljalo se također o učincima netom okončane lovne sezone na sitnu divljač te o planu i programu rada u nadolazećem periodu. Bilo je i govora o provedbi mjera prevencije i zaštite od možebitne pojave virusa afričke svinjske kuge. U odsutnosti predsjednika Ervina Mrkića Pestića, sastanak je vodio uz pomoć predsjednika Nadzornog odbora Nevena Ročka, dopredsjednik društva Vitomir Čakarun, a u njemu su još aktivno sudjelovali lovnici Denis Šare, Vedran Lukić, Branislav Smolić, Martino Klapan, Domagoj Zubčić, te lovočuvari Zoran Krizman i Ferdinand Banić.

Zbog opravdane spriječenosti nisu se odazvali lovnici Dragan Marušić, Nediljko Bilaver, Vinko Novačić i Damir Babić. Kažimo kako najmnogoljudnija Lovačka udruga u Zadarskoj županiji ¨Diana¨(Božica lova), sa njenih 480 aktivnih lovaca, raspoređenih u osam lovnih jedinica, gospodari sa preko 30.000 hektara lovišta.

Nakon uspješno odrađenog sastanka, domaćini su svoje kolege goste poveli u zajednički lov na zeca u lovište Veliko Rujno, na čijoj se periferiji nalazi svetište Velike Gospe koje je podignuto 1932. godine i koje je velikom zaslugom hrabrih hrvatskih branitelja sačuvano tijekom Domovinskog rata od najezde neprijateljskih snaga. Lovilo se na lokalitetima na Velebitskim vrletima pod borovom šumom, velebitskim hrastom i niskim raslinjem, na pašnjacima na kojima divljač ima svoj mir i obilatu prehranu. Lovište je omeđeno granicama Nacionalnog parka Paklenica koji je usput kažimo trajno zaštićeni rezervat te lovištem Visočica. Iskusnim i rutiniranim zadarskim lovcima u kratko vrijeme lova pošlo je za rukom odstrijeliti šest zečjih repića.

- Divljači, posebno one krupne srnjak, srna, medvjed, vepar, divokoza na našem terenu ima u velikom broju. Takvo stanje posljedica je našeg dugogodišnjeg uloženog rada u unapređenje fonda divljači. Zamislite koliko je trebalo proteklih lanjskih sušnih ljetnih i jesenskih mjeseci samo dopremiti vode žednoj divljači kako bi uspjela preživjeti. Puno truda smo uložili svi skupa mi starigradski lovci. Ali to je naša obaveza i naša ljubav prema prirodi i svoj divljači u njoj, bez razlike o kojoj je vrsti riječ, onoj što se može, ili o onoj što se ne smije loviti. Naravno pored plemenite divljači u našim velebitskim vrletima obitava i velik broj predatora u prvom redu lisica i čagljeva, i protiv njih se dosta dobro nosimo sa provedbom većeg broja zimskih hajki, kazivali su sa posebnim zadovoljstvom po okončanju lova svojim kolegama, domaćini Milan Milovac i Ante Marasović.

Cjelodnovno druženje na kraju je okončano blagovanjem za zajedničkim stolom, na otvorenom prostoru i na svježem velebitskom zraku, uz ukusnu i prvoklasnu lovačku spizu. Da bi prijateljski štimung bio još ljepši i ugodniji, svirkom i pjesmom pobrinuo se lovočuvar i ujedno poznati bokanjački trubadur Zoran Krizman.

24. travanj 2024 16:11