StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Ivan Šolić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ovoga tjedna: Iskoristite lijepe dane pred nama jer uskoro stiže pogoršanje

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
14. listopada 2024. - 08:20

U novi radni tjedan uvest će nas anticiklona koja će u Dalmaciji podržavati stabilno i savršeno vrijeme uz više nego li ugodne temperature zraka, uz „maksimalce“ između 21 i 24 stupnja celzijusa. Školska temperatura zraka, rekli bismo.

U ponedjeljak će u drugom dijelu dana biti nešto povećane visoke naoblake, dok bi savršeni utorak trebao iznjedriti u potpunosti vedro vrijeme. Jutra će uz obalu biti ugodna uz temperature zraka oko 15 stupnjeva celzijusa. Prognoza vjetra također povoljna, u jutarnjim satima slaba burica, a poslijepodnevnima slab vjetar uglavnom južnih smjerova.

image

Ugodne ugodne temperatura zraka na samom početku novog tjedna

Meteoadriatic.net/


Svi prognostički parametri upućuju da će se u meteoalarmu, umjesto upozorenjima, u prvoj polovici novog tjedna moći pozabaviti, recimo, ovježenjem svojih prostorija.

Nakon što smo podrobno analizirali sve prognostičke parametre, bezuvjetno, možemo reći kako nas u prvoj polovici novog tjedna očekuje „vrime bez mane“ i izvrsna prilika za „faturetu“ na otvorenome ili kakvu romantičnu jesensku šetnju. Svakako, iskoristite ovakve dane, kako vam poslije (možda već za vikend) ne bi bilo žao..

image

Vedar utorak

Meteoadriatic_net/

Stiže li nam idući vikend promjena vremena?

Krenimo s četvrtkom, u ovom danu nas očekuje porast naoblake, nestabilnije vrijeme, uz mogućnost za oborine na području sjeverne Dalmacije, a u ostatku Dalmacije trebalo bi se zadržati uglavnom suho (oborine tek u tragovima), stoga četvrtak možemo svrstati u kategoriju (relativno) povoljan, barem u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Temperature zraka malo niže.

Petak u znaku istočnog vjetra, prema američkom GFS modelu i uz povremene oborine. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) je za petak nešto optimističniji, ali ono što možemo zasigurno reći je da ukoliko i bude oborina u petak, one ne bi trebale nikako biti obilnije.

Iz današnje perspektive, čini se kako bi nam za idući vikend mogla uslijediti nova destabilizacija vremena ciklonom sa zapadnog Sredozemlja, a naročito nepovoljna se čini nedjelja „iza ručka“.

image

Vjetrovita subota: bura na sjevernom Jadranu, jugo na dijelu srednjeg i južnom Jadranu

Prema zadnjem izlazu američkog GFS modela, subotu bi u Dalmaciji trebalo obilježiti jugo s ozbiljnim vrijednostima, a na sjevernom Jadranu bura.

Kako se trenutno čini, sljedeći vikend za meteoalarm bi mogao biti „radni“, a uslijed kiše, juga i pada temperatura zraka u Dalmaciji bi se otvoreno moglo negodovati na vrijeme...

image

Idući vikend, čini se, stižu nove oborine

Ecmwf/
14. listopad 2024 08:37