StoryEditorOCM
RegionalNESVJESNI OPASNOSTI

Češki turisti i nakon tragedije s nađenom minom hrle na vojni poligon kraj Knina: ‘Nema zabrane prilaza, ni policije‘

Piše Katarina Marić Banje/SD
29. lipnja 2024. - 13:50

Iznimno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutačna razina zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima na vojnom poligonu “Josip Markić” kraj Knina. Kako će pirotehničari raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na području ciljeva gdje se provode bojna gađanja, sve planirane aktivnosti obuke s bojnim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan odgođene su za iduće razdoblje, doznali smo iz MORH-a.

Osim izvanrednog pregleda terena, planiraju uvesti i dodatne mjere sigurnosti uz dosadašnjih šest ploča upozorenja na hrvatskom i engleskom jeziku. Trenutne ploče, kako kažu iz MORH-a, jasno sugeriraju da je cjelina 3 opasno područje, da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.

Postojeće ploče su velike i na pojedinima je ucrtan i katastarski plan pa se može vidjeti na kojim se česticama prostire područje vojnog poligona. No realno ne znače ništa osobi koja ne razumije hrvatski ili engleski, te im tako ne mogu niti sugerirati, a kamoli ih upozoriti na smrtnu opasnost.

image

Sadašnje ploče na vojnom poligonu ‘Josip Markić‘ imaju natpise, ali ne i slikovne znakove za opasnost od eksplozije
 

Hrvatski Planinarski Savez

Možda se u sklopu novih mjera sigurnosti postave ploče sa slikovnim znakovima za opasnost. Recimo, kao table Hrvatskog centra za razminiranje koje na sebi imaju naslikanu lubanju u crvenom trokutu, što dosta jasno ukazuje na smrtnu opasnost. Ili kao znakovi za opasnost od eksplozije čiji su oblik, boja i piktogram propisani Pravilnikom o sigurnosnim znakovima.

Prikrivaju? Svu krivnju sramotno svalili na oca poginulog mališana. Ako je ovo nama normalno, onda mi nismo normalni!

Vjerujemo kako će se u proračunu predviđenom za razminiranje i obilježavanje minsko sumnjivih vojnih lokacija naći sredstava i za slikovne znakove, iako je uvelike smanjen za ovu godinu. Tijekom prošle godine potrošeno je 750.000 eura na razminiranje vojnih objekata u koje spada i poligon “Josip Markić”.

image

Upozorenje na mine uz cestu Drniš - Unešić, kod planine Moseć

Niksa Stipaničev/Cropix

Za provedbu razminiranja, uključujući i zadaće obilježavanja minsko sumnjivih područja perspektivnih vojnih lokacija i/ili građevina za 2024. godinu, planirano je 167.645,68 eura. U svakom slučaju, situacija s Česima, koji su s vojnog poligona uzeli ubojno sredstvo u čijoj je eksploziji poginuo 9-godišnji dječak, pokazala je kako će se morati naći načina i novca da se takve situacije spriječe.

U MORH-u su lani znali da je poligon s kojeg je dječak pokupio projektil pun bombi. I što su učinili? Uložili 634 eura!

Pogotovo kada se uzme u obzir da je područje na kojem je poligon “Josip Markić”, bivšeg naziva "Crvena zemlja", atraktivna turistička lokacija na kojoj je dan nakon pogibije dječaka i ranjavanja triju osoba došla nova grupa turista iz Češke. Radilo se o grupi od desetak motorista, od kojih je jedan dao izjavu za Net.hr.

Pitali su ih jesu li svjesni da je riječ o opasnoj, vojnoj zoni. Jedan od njih je odgovorio da jest, ali da nigdje nema zabrane prilaza niti policije, pa pretpostavlja da može normalno voziti sa svojim prijateljima na vlastitu odgovornost.

image

Hrvatski centar za razminiranje izvodi radove razminiranja i pretraživanja minski sumnjivog područja u Sinju, na predjelu Kukuzovac

Tom Dubravec/Cropix

Kako potvrđuju češki mediji, njihovi sugrađani i dalje tamo odlaze te je njihova tn.nova istaknula kako je vojni poligon u Hrvatskoj, na kojem je češki dječak pronašao granatu koja ga je usmrtila, vrlo popularno turističko odredište. Napisali su kako pristup tamo nije ničim onemogućen, a znakovi upozorenja upozoravaju samo na ulazak na vlastitu odgovornost.

Rado ga posjećuju ljubitelji vojne opreme, a putnici diljem svijeta sve više odlaze na putovanja u opasna područja. I to ne samo na poligon ili u zborna područja, nego i izravno na mjesta gdje bjesne ratni sukobi. To se zove ratni turizam, navedeno je u prilogu čeških medija.

Njima se javio i otac češke turistkinje koja je zadobila ozljede trbuha u eksploziji.

- Najgore je što se u ovako civiliziranoj zemlji, koja živi od turizma, može tako nešto dogoditi. Jer nije da su oni provalili negdje. Našli su to na mjestu gdje je zajednički pristup - rekao je.

Zataškavanje? MORH, MUP i Jelić za smrt djeteta krive oca. Ali ne spominju vojsku koja je ‘zaboravila‘ projektil...

Češki turisti putovali su s dva vozila, Tuareg i američki Jeep, kada su, nakon zaustavljanja na vojnom poligonu kraj Knina, zbog kvara jednog od vozila u srijedu poslijepodne, stali kraj ceste blizu Obrovca. U automobilu u kojem je eksplodirala granata putovali su 46-godišnji otac i 44-godišnja majka sa svojim 9-godišnjim sinom, koji je poginuo u eksploziji.

image

Na vojnom poligonu kraj Knina redovito se održavaju vježbe

Niksa Stipaničev/cropix/Cropix

Majka je u eksploziji zadobila ozljede desnog oka. U zadarskoj bolnici je operirana, a otpuštena je u srijedu navečer te je sanitetskim vozilom prevezena u Češku gdje će nastaviti liječenje. Ozljeda je teška i pitanje je hoće li žena uspjeti sačuvati oko - kazao je liječnik iz zadarske bolnice.

U eksploziji su ozlijeđeni i 39-godišnji muškarac i 34-godišnja žena iz drugog automobila. Ona je zbog  gelera u trbuhu, želucu i jetri prošla tešku operaciju abdomena te su ozljede sanirane. Otpuštanje iz bolnice predviđeno je za petak.

Njezin suprug također je pogođen gelerima, ali nije zadržan u bolnici. Navodno će biti podvrgnut jednoj operaciji u Češkoj. Tijekom boravka čeških državljana u bolnici djelatnici Veleposlanstva Češke u Zagrebu svakodnevno su pratili njihov oporavak i koordinirali povratak.

image

Ploča ‘mine‘ na Medačkom džepu
 

Robert Fajt/Cropix
29. lipanj 2024 13:51