StoryEditorOCM
RegionalA DI JE PEČAT?

Čak 500 kuna za jedan glas? HDZ-ovac i načelnik dalmatinske općine kapom i šakom dijeli ‘uskrsnice‘ i to sve do izbora. Isplata se obavlja - na ruke

Piše PSD
5. travnja 2021. - 21:39

Lokalni izbori su pred vratima, Uskrs je za nama, a u općini Seget očito će i u idućih mjesec dana sve biti u znaku najvećeg kršćanskog blagdana – točnije podjele uskrsnica.

image
Isplatnica za 500 kuna bez pečata, samo s potpisima
Čitatelj

Nažalost, vele mještani, korona-kriza ne jenjava, ali tu je Općina Seget da svima pomogne! I pomogla je, jer, rugaju se Segećani, konačno imaju dobar primjer kako se vlast brine za svoje mještane! I dok su se u krugu obitelji svi zajedno pripremali za najveći kršćanski blagdan, neki su u razdoblju velikog tjedna odlučili biti darežljivi prema svima pa je Općina ove godine odlučila gotovo svima dati 500 kuna.

Bakalar i 'Domaćica'

Što bi bilo da su izbori svake godine, pitaju se u ovoj primorskoj općini gdje su se isplate novca na ruke pravdale ispisanim listićem paragon-bloka, točnije isplatnicom na kojoj nema broja, naziva isplatitelja a ni naziva primatelja. A kamoli pečata općine.

Bruji se po Segetu zadnje dane kako se novac isplaćuje po kriteriju glasanja na predstojećim lokalnim izborima, odnosno glas za aktualnu vlast – više novca u ruci.

U mutne igre oko isplate novca za Uskrs koja će potrajati skoro do svibnja, točnije do 23. travnja, dakle tjednima iza Uskrsa, uvjerila se naša sugovornica N.G. (podaci poznati redakciji), koja ima status hrvatskog branitelja. Kako nam kaže, ostala je šokirana načinom na koji se isplaćuje novac.

image
Obavijesti mještanima da općina dijeli po 500 kuna izlijepljene su po Segetu
Čitatelj

– Svih prijašnjih godina pred Uskrs se obilazilo kuće i nosilo bakalare, kekse "Domaćice"… Neki su dobivali po 200 kuna, ali ne više od toga. Ove se godine priča mijenja pa se skoro svima isplaćuje po 500 kuna, a zna se i zašto. Dolaze izbori, Zulim je očito politički uzdrman i valja posao pred izbore odraditi najbolje moguće.

Dok sam čekala u redu za tih 500 kuna čovjek koji je stajao pored mene pokazuje mi papire sa svojom povijesti bolesti. Pitam ga zašto to nosi na predizanje uskrsnice, a on mi odgovara kako će na račun toga dobiti više novca. Samo odabrani ulaze u posebnu prostoriju u kojoj stoluje "šerif", i njima se, kako se priča, isplaćuju veće svote novca.

Da stvar bude zanimljivija, među tim pustim svitom šta čeka isplatu novca stoji i neki muški mrgud, krupni muškarac. A taj, sigurna sam, tu stoji kako ne bi došlo do nereda. Tolika netransparentnost koja vlada u našoj općini još nije viđena i svi građani kojima je stalo do našeg mjesta, naše općine, tome trebaju kazati zbogom. I načelnika Vinka Zulima poslati u povijest – kaže naša sugovornica te navodi:

Isplata u Općini

A pravo na uskrsnice odlukom Općine imaju umirovljenici s prebivalištem na području općine Seget i mirovinom manjom od 4000 kuna, korisnici troškova stanovanja, osobne invalidnine, doplatka za pomoć i njegu, razvojačeni hrvatski branitelji, osobe starije od 60 godina koje ne ostvaruju niti su ikad ostvarivali bilo kakav prihod od rada, mirovine i drugih primanja po bilo kojoj drugoj osnovi i imaju prebivalište na području općine Seget.

Potom nezaposlene rodilje koje ostvaruju pravo na novčanu naknadu i imaju prebivalište na području općine Seget i nezaposlene osobe koje imaju prebivalište na području općine Seget.

Na sve su mislili, rugaju se Segećani.

Sama isplata vrši se u prostorijama Općine (a gdje drugo bi se i moglo?!) i to svakim radnim danom od 29. ožujka do 23. travnja 2021. godine, od 9 do 13 sati!

– Što se događa s općinom Seget? Je li Vinko Zulim odlučio počastiti svoje Segećane? Što li to dolazi u vrlo kratkom periodu?! Ah, tako je! Dolaze nam lokalni izbori i došao je period darivanja, mazanja očiju, laganja… Sigurno će i danas diljem Segeta zamirisati bakalar koji ste vi kupili. Da, točno! Kupljen je vašim novcem! – ironično su pred Uskrs komentirali na lokalnom blogu "Segetske komedije".

Ne zaboravljaju ni Bricu i Župu, dva poslušnika općinske vlasti, koje nam spominje i sugovornica N.G, a koji pokucaju na vrata pred izbore i kažu da glas vrijedi kao bakalar i/ili "Domaćica".

Drugim riječima, naša sugovornica tvrdi kako HDZ i Vinko Zulim aktivno rade na svojim biračima koji se prodaju za mrvice ispod stola.

Način na koji se isplaćuje novac pred izbore najoštrije su osudili s Nezavisne liste mladih-obrazovanih ljudi koji su se udružili sa svih političkih svjetonazora samo s jednim ciljem – micanjem Zulima nakon 30 godina vladanja Segetom.

– Iako dijeljenje uskrsnica smatram dobrim i nužnim potezom da se za blagdane i usred pandemije koronavirusa lokalno stanovništvo stimulira da lakše prebrodi tešku ekonomsku klimu, ako zagrebemo ispod površine naći ćemo razlog za kritiku. Uskrs nije svake četiri godine, a pandemija traje već više od godinu dana pa to ne može biti razlog za ovakvo darivanje... Da to nije ništa drugo negoli paravan za kupovanje glasova i povlačenje za rukav uči nas iskustvo iz prethodnih godina – upozorava Luka Jadrić, magistar glazbene kulture, inače nositelj liste za Općinsko vijeće i kandidat za načelnika Nezavisne liste mladih koja nastupa pod sloganom "Vrime je!".

Pokupite novac!

– Apeliram na skupine svojih sugrađana koji imaju pravo na uskrsnicu da pokupe novac, ali da isti ne shvaćaju kao potpisano obećanje za glasanje za trenutnu vlast. Valja odvojiti instituciju i ljude koji drže pozicije u toj instituciji. Zašto općina ne bi redovno davala božićnice, uskrsnice i ostale subvencije ako joj to proračun dopušta? Kako to da se dodjela uskrsnica proteže do kraja travnja, usred izborne kampanje? Odakle se stvorio taj novac i zašto se ispisuje na paragon-bloku?

To su pitanja koja bi trebala potaknuti na razmišljanje – smatra Jadrić.

– Koliko ćemo dugo biti zadovoljni mrvicama, ostacima s uskrsnog stola – pita se Jadrić, navodeći kako je apsolutno za dodjelu uskrsnica, ali te podjele moraju bit transparentne i redovite.

– Novac ne dolazi iz nečijeg džepa nego je to općinski novac – zaključuje Jadrić.

Više puta smo nazvali i načelnika Vinka Zulima, ali nam nije odgovarao na pozive. Tako smo ostali uskraćeni za njegovo pojašnjenje i odgovore na kritike.

19. travanj 2024 06:41