StoryEditorOCM
KalelargaHVALA NA POVJERENJU

Zatvorena je izložba "80 godina u objektivu": posjetitelji su ispisali pet stranica komentara, od Zadra i Londona, do Berlina i Rio de Janeira...

Piše Zadarski.hr
13. ožujka 2023. - 12:52

„Izložba od koje te prođu trnci i samo lijepe emocije. Bravo!”

„Predobra izložba i divan ‘vibe‘ (London)”

„Vrlo dojmljiva izložba, Dira u dušu (Berlin)”

„Fotografija kao uvijek prikaže ono što se riječima dočarati ne može”

„Izložba koja dira u srce”

„Nemam riječi za stare slike i likove nezaboravnih...”

„Prekrasno vraćanje u mladost”

„Muito bon (Brazil)” 

„Muito interessante (Rio de Janeiro)”

Ovo su samo neki od komentara upisanih na pet stranica knjige utisaka izložbe fotografija ”80 godina u objektivu” održane u Zadru povodom 80. rođendana kojeg Slobodna Dalmacija slavi ove godine.

image
Vojko Basic/Cropix

Izložba je otvorena 3. ožujka točno u podne u prepunoj Gradskoj loži, a zatvorena je u ponedjeljak 13. ožujka. Izložba je, podsjetimo, u veljači predstavljena u Zagrebu, sljedeća postaja je Šibenik, a nakon toga fotografije sele u Dubrovnik. Na koncu će fotgrafije biti izložene u Splitu gdje se u lipnju priprema centralna rođendanska proslava najstarije živuće novine u Hrvatskoj.

Izložbu je prvog i drugog dana pogledalo gotovo tisuću ljudi, a jednako dobra posjeta bila je tijekom cijelog prošlog tjedna, što se može vidjeti i po brojnim komentarima: od onih pisanih starim krasopisom do onih drhtavom dječjom rukom kojima se najviše svidjela slika novog Pelješkog mosta.

Neki su nam zamjerili što slike na izložbi nisu išle strogim kronološkim redom i što ispod fotografija nisu potpisana imena autora. Autori izložbe Matko Biljak i Božo Vukičević ocijenili su da je teško povijest Slobodne ispričati samo kronološkim redom, a imena većine fotoreportera kroz dugih osam desetljeća Slobodne bila su navedena na panou na jednom mjestu.

Posebno popularan među posjetiteljima bio je katalog izložbe koji je doslovno razgrabljen, a oni koji ga nisu uspjeli osigurati na otavaranju, svoj su primjerak dobili tijekom idućeg tjedna. 

Slavljenička izložba tako odlazi iz Zadra, a Slobodna Dalmacija i njena izdanja, pije svega portal Zadarski.hr, nastavljaju svjedočiti o životu Zadra i zadarske regije, kao i proteklih 80 godina...

image
Vojko Basic/Cropix
29. lipanj 2024 05:09