StoryEditorOCM
KalelargaNAKON ONEČIŠĆENJA

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo: ‘Uzeli smo uzorke mora na na Kolovarama, odmah ćemo ih testirati!‘

Piše B.S.
8. kolovoza 2023. - 12:58

Zadarski Zavod za javno zdravstvo odmah je uzeo uzorke mora na mjestu incidenta nakon obavijesti da se na gradskom kupalištu Kolovare već danima iz šahta na južnom dijelu plaže izlijevaju fekalije u neposrednoj blizini kupača.

- Upravo sam uzeo uzorke mora kako bi ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli. Za utvrđivanje Escherichie coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati. Ukoliko prvi rezultati pokažu takvo onečišćenje odmah će se na tom mjestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja – rekao je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dipl. ing. Benito Pucar.

image

Dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo

Luka Gerlanc/Cropix

Nakon provjere incidenta na terenu, naveo je kako smatra da je izvor izlijevanja šaht odmah iza zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo, a ne onaj između Bazena Kolovare i zgrade bivšeg Zavoda gdje se nalazi glavna pumpa za vodu za kafić na bazenu i i zgradu ‘Zavoda‘.

- Koliko sam mogao vidjeti na mjestu incidenta nije riječ o fekalnim vodama koje se izlijevaju iz glavnog šahta gdje je pumpa, već iz onog drugog uz zadnji dio zgrade. Najvjerojatnije riječ o tome da se nakon obilnih kiša ovih dana podrum zgrade u kojoj se nalazio Zavod za javno zdravstvo napunio morem zbog čega je došlo do opterećenja sustava. I prije smo s tim znali imati problema, a nakon što je zgrada prodana prije tri godine u nju nitko nije ulazio, pa je moguće da je problem unutar zgrade. To najprije treba provjeriti. Mi smo more upravo na toj točki ispitali 2. kolovoza i ustanovljena je izvrsna kakvoća – rekao je Pucar.

Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati u vremenu, što ovisi o načinu ispuštanja otpadnih voda, te o meteorološkim i hidrografskim uvjetima. Ispitivanja se provode u 14-dnevnim intervalima, prema okvirnom planu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Odjela za zaštitu mora i priobalja.

Preživljavanje mikroorganizama koji u more dospijevaju putem otpadnih voda fekalnog porijekla relativno je kratko – od nekoliko sati do nekoliko dana. U morskoj vodi šire se putem turbulencije, difuzije i vjetrom, a mogu se apsorbirati na sve vrste čestica u moru. Dio mikroorganizama se akumulira u različitim morskim organizmima kao što su školjkaši, te njihova koncentracija doseže znatno više koncentracije nego u okolnoj vodi.

06. svibanj 2024 02:15