StoryEditorOCM
KalelargaSKUPLJA VOŽNJA

Prvi dan srpnja donosi loše vijesti za vozače: poskupjele su cestarine na autocestama. Evo gdje i koliko

Piše VIJESTI SD
1. srpnja 2024. - 10:20

U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode skuplje sezonske cestarine za deset posto, osim za kamione i autobuse, priopćile su Hrvatske autoceste.

Tako će od danas za I. skupinu vozila cijena cestarine na autocesti A1 na dionici od Zagreba do Karlovca stajati 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, a na dionici Zagreb - Dugopolje cijena se povećava na 26,40 eura umjesto dosadašnja 24 eura. Nadalje, dionica autocestom Zagreb - Rijeka stajat će 10,10 eura, a dosad je bila 9,20 eura.

Dionica Zagreb - Goričan je 6,40 umjesto 5,80 eura. Dionica Zagreb - Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 sa 16,90 eura, a Zagreb - Osijek na 17,70 sa 16,10 eura.

Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene cestarine uvedene 2017. godine, ali i da se posljednje četiri godine (tijekom COVID krize i nakon nje) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Isto tako navode da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Primjerice ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura, HAC ju je zaokružio na 20,10 umjesto na 20,20 eura.

image

 

 

Srdan Vrancic/Cropix

Za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji te je cestarina ista od 2012. godine. Objašnjava se i da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

"Posljedično, znatno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi)", navode iz HAC-a. 

Vozače od utorka očekuju i nove cijene goriva. Prosječan spremnik eurosupera bit će skuplji za 4 centa, a eurodizela 5 centi.

Nova cijena najprodavanijeg eurosupera bit će 1 euro i 54 centa po litri. Za pet centi će biti skuplji i eurodizel, pa će tako stajati 1 euro i 42 centa. Najviše će poskupjeti plavi dizel - za čak 6 centa, pa će za litru trebati izdvojiti 89 centi.

image

 

 

Luka Gerlanc/Cropix

 

 

 

 

01. srpanj 2024 12:03