StoryEditorOCM
KalelargaNAJGORE U DALMACIJI

Promjena vremena tek je počela: stižu nam nova grmljavinska nevremena, temperature padaju, očekuje se i snijeg

Piše VIJESTI SD
13. rujna 2024. - 08:35

U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena, a najsnažnije je tijekom četvrtka zahvatila sjeverni i srednji Jadran. Ciklona koja se premješta kroz Jadransko more donijet će nam dodatna grmljavinska nevremena, a to će osobito biti izraženo u Dalmaciji.

Umjereno do pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno kiša, a u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, mjestimice izraženi uz obilnu oborinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, lokalno na udare jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, na jugu jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 8 do 13, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od 11 do 16, a na srednjem i južnom Jadranu između 16 i 22 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

image
DHMZ

Jutro će u cijeloj zemlji biti oblačno, kišovito, hladno i vjetrovito. Za većinu obale meteorolozi su izdali narančasto upozorenje zbog intenzivnih pljuskova, a moguće su i bujične poplave. Puhat će jaka bura s mjestimično olujnim udarima, a temperature će više nalikovati kraju jeseni i početku zime nego sredini rujna. 

U drugom dijelu dana, osobito u zapadnim dijelovima unutrašnjosti kiša će postupno slabjeti, zatim i prestati, no ostat će pretežno oblačno.

Jaka kiša i povremeno izraženije grmljavinsko nevrijeme u petak se očekuju na južnom dijelu Jadrana. U većem dijelu jaka bura, samo na krajnjem jugu i dalje jugozapadni vjetar koji će krajem dana okrenuti na zapadni. Od sredine dana u višim gorskim predjelima očekuje se susnježica pa čak i snijeg, piše meteorologinja Ana Bago Tomac za Danas.

Idućih dana vrijeme će se postepeno smirivati, ali temperature će i dalje ostati neuobičajeno niske za ovo doba godine. U subotu i nedjelju će u dijelovima unutrašnjosti biti suho, ali i dalje ništa od sunca. Bit će oblačno, a tako će se i nastaviti sve do utorka kada ponovno možemo očekivati nove pljuskove. Sredinom idućeg tjedna temperature bi se trebale penjati i to na oko 20 stupnjeva, što je u usporedbi s trenutnim vremenskim prilikama ipak zatopljenje.

Na Jadranu se još u subotu očekuje snažna bura, u jutarnjim satima i s olujnim udarima. Na Jadranu se očekuju i dulja sunčana razdoblja koja će potrajati do sredine idućeg tjedna kada ponovno stiže prodor nestabilnog zraka, zaključuje Ana Bago Tomac za Danas.

13. rujan 2024 08:35