StoryEditorOCM
KalelargaSUNSET SMF

Premijer Plenković uručio domovnicu Billu Belichicku te zahvalio Damjanu Rudežu i Peteu Radovichu što su pomogli njegov dolazak u Zadar!

Piše Hina
3. lipnja 2024. - 16:06
Tomo Medved, Damjan Rudez, Andrej Plenkovic, Billl Belichick, Pete Radovich, Tonci Glavina  Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je u ponedjeljak u Zagrebu domovnicu u povodu stjecanja hrvatskog državljanstva hrvatsko-američkom NFL treneru Billu Belichicku, najtrofejnijem treneru u povijesti američkog nogometa.

"Zadovoljstvo mi je uručiti gospodinu Belichicku hrvatsku domovnicu, kao potvrdu hrvatskoga državljanstva",  kazao je premijer Plenković.

Predstavljajući Belichicka, premijer Plenković istaknuo su njegovi baka i djed iselili u Sjedinjene Američke Države iz Draganića krajem 19. stoljeća. Kao i brojni drugi Hrvati tada, tradicionalno u Pennsylvaniji, živjeli su od svoga rada i nastojali se integrirati u američko društvo, uz puno muke, truda i trpljenja za dobrobit svoje djece i unuka, kazao je predsjednik Vlade.

"Belichick je u Americi u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova osvojivši osam Super Bowla", istaknuo je dodajući da je američki nogomet najpopularniji sport u SAD-u, a njegovo finale, odnosno Super Bowl, najgledaniji sportski događaj.  Činjenica da je najbolji trener američkog nogometa Hrvat, dodao je predsjednik Vlade, svima je veliki ponos i zadovoljstvo.

image

Andrej Plenkovic, Billl Belichick.
 

Damjan Tadic/Cropix

"Posebno smo cijenili da je gotovo uvijek dao do znanja, što u izjavama, što u određenim simbolima, da je hrvatskoga podrijetla i da se ponosi domovinom njegovih djedova i svojim obiteljskim korijenima", poručio je Plenković, koji je zahvalio bivšem hrvatskom košarkaškom reprezentativcu Damjanu Rudežu te producentu Peteu Radovichu što su pomogli dolazak Belichicka i što će sudjelovati na sportsko-medijskom festivalu u Zadru.

Bill Belichick zahvalio je na domovnici istaknuvši da se radi o velikoj časti te da je sretan što je ovdje, u Hrvatskoj.

Govoreći o svom podrijetlu, kazao je da je njegov otac odrastao u kućanstvu u kojem se govorio samo hrvatski jezik, s obzirom da njegovi djed i baka, koji su emigrirali u Sjedinjene Američke Države, nisu govorili engleski jezik.

"Od svog oca i njegovih roditelja stekao sam svoju radnu etiku i naučio mnoge lekcije čiji je temelj postavljen ovdje u Hrvatskoj", istaknuo je.   Dodao je kako ponosno nosi hrvatsku zastavu na znački na reveru u svakoj prilici u kojoj to može, a što je nedavno dopušteno i u NFL-u.

"Volim Hrvatsku", poručio je, a premijeru Plenkoviću uručio je loptu američkog nogometa.

Kasnije će Belichick biti poseban gost Hrvatske nogometne reprezentacije na pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo u Rijeci.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

25. lipanj 2024 13:20