StoryEditorOCM
KalelargaODGOVOR NA PITANJE

Planom prostornog razmještaja Zadarska županija predviđa preseljenje svih županijskih odjela na lokaciju bivše vojarne Stjepan Radić

Piše M.K.
27. studenog 2021. - 14:31

Uoči 4. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije, u pozivu s dnevnim redom, poslani su odgovori na vijećnička pitanja s prošle 3. sjednice.

Jedno od njih bilo je o novom ustroju upravnih tijela županije, a vezano za povjeravanje poslova koji su bili u djelokrugu državne uprave. Sukladno tome ta činjenica se povezuje i s preseljenjem službi na novu lokaciju u vojarnu, bivšu vojarnu Stjepan Radić.

Ugovorom o darovanju Zadarskoj županiji nekretnina u k.o. Zadar (dio bivše vojarne „Stjepana Radića" u gradu Zadru) Broj: 513-03/2019, zaključenim dana, 21. svibnja 2019. godine, Republika Hrvatska je darovala Zadarskoj županiji nekretnine oznaka: - k.č.br. 3686/4, Voštarnica, ukupne površine 5490 m², dvorište površine 4441 m², javna zgrada, Zadar, Ulica Ivana Mažuranića 28A, površine 1049 m², upisanu u zk.ul.br. 2913, k.o. Zadar, kod Općinskog suda u Zadru, Zemljišnoknjižni odjel Zadar i - k.č.br. 3686/6, Voštarnica, ukupne površine 4466 m², dvorište površine 2404 m², javna zgrada, Zadar, Ulica Ivana Mažuranića 32A, površine 2062 m², upisanu u zk.ul.br. 2913, k.o. Zadar, kod Općinskog suda u Zadru, Zemljišnoknjižni odjel Zadar, Isto tako, Ugovorom o darovanju nekretnine (dio bivše vojarne „Stjepana Radića" u gradu Zadru) u k.o. Zadar, Broj: 387-03/2019, zaključenim dana, 11. travnja 2019. godine, Republika Hrvatska je darovala Zadarskoj županiji nekretninu u Zadru, Ulica Ivana Mažuranića 30, oznake kat.čest.br. 3686/5, ukupne površine 3365 m2, dvorište površine 2851 m2, pomoćna zgrada površine 60 m2, javna zgrada, površine 454 m2, upisanu u zk.ul.br. 2913, za k.o. Zadar, kod Općinskog suda u Zadru, Zemljišnoknjižni odjel, za cijelo.

Predmetnim darovanjem izvršio se prijenos prava vlasništva gore navedenih nekretnina sa Republike Hrvatske na Zadarsku županiju, kod Općinskog suda u Zadru, bez naknade, uz uvjet da Zadarska županija u roku pet (5) godina od sklapanja ugovora o darovanju privede svrsi darovanja i dostavi pravno relevantnu dokumentaciju (izvršne uporabne dozvole i dr.) kao dokaz o privođenju predmetnog darovanja navedenoj svrsi te da o tome dokumentirano izvijesti imenovano Ministarstvo. Predmetne nekretnine su darovane Zadarskoj županiji u svrhu objedinjavanja i smještaja svih županijskih upravnih odjela, agencija i ustanova na jednoj lokaciji. Planom prostornog razmještaja Zadarska županija predviđa preseljenje svih županijskih odjela i pravnih osobe kojima je Županija osnivač i/ili vlasnik, odnosno u kojima Županija ima većinski udio u kapitalu ili većinsko pravo u odlučivanju, a koji su smješteni na području grada Zadra na lokaciju bivše vojarne Stjepan Radić, na adresu Ivana Mažuranića u Zadru.

Predviđa se premještaj s 13 lokacija na području grada Zadra (ukupno 360 zaposlenih) na kojima su smješteni uredi koje koristi Zadarska županija i njenih 9 proračunskih i izvanproračunskih korisnika (Zadra nova, AGGRA, Zavod za prostorno uređenje, Natura Jadera, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja ZŽ, Županijska uprava za ceste, Županijska lučka uprava, Ljekarna Zadar). Predmetnim premještajem prvenstveno se žele objediniti poslovi iz nadležnosti Zadarske županije i njenih proračunskih korisnika na jednom mjestu čime se očekuje veća učinkovitost i bolja dostupnost svih poslova i protoka informacija prema našim sugrađanima, a čime će se omogućiti bolja i efikasnija usluga. Isto tako infrastrukturnim spajanjem postigle bi se značajne financijske uštede jer Zadarska županija i proračunski korisnici na godišnjoj razini plaćaju 1,4 mil. kuna zakupa/najma poslovnih prostora na području grada Zadra.

Trenutno je u tijeku postupak preseljenja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, kao i 12 ordinacija Doma zdravlja Zadarske županije iz zgrade na adresi I. Mažuranića u predviđene poslovne prostore u sklopu nove zgrade Poliklinike u Zadru. Očekivani rok preseljenja navedenih službi i ordinacija je krajem 2021. godine, te po njihovom iseljenju, Zadarska županija planira započeti sa radovima na adaptaciji poslovnih prostora u zgradi na adresi I. Mažuranića 28 i na adresi Ul. J.J. Strossmayera 20 (zgrada bivšeg Ureda državne uprave). Predviđa se da bi radovi na adaptaciji poslovnih prostora i samo preseljenje trebalo biti gotovo do rujna 2022. godine. Već ranije tijekom godine izvršen je premještaj uprave Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije i djelatnika Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije iz zakupljenih poslovnih prostora u slobodne poslovne prostore u zgradi na adresi I. Mažuranića - stoji u odgovoru.

18. lipanj 2024 13:53