StoryEditorOCM

MUP mora platiti 10 tisuća eura zadarskom policajcu: tvrdili je objavio snimku jurnjave moćnog policijskog šefa, Josipa Ćelića

Piše Telegram/Zadarski.hr
30. ožujka 2023. - 21:18

Zamjenika glavnoga ravnatelja policije Josipa Ćelića, koji je vozio brzinom triput većom od dopuštene, zaustavio je 2019. godine policijski presretač Briševu.

Veći problem od prebrze vožnje zamjenika glavnog ravnatelja je u tome što je snimka prekršaja misteriozno isparila iz policijske evidencije o čemu smo detaljno izvještavali. RTL, koji je tada prvi objavio ovu informaciju, istaknuo je kako je policija tada potvdila da je zamjenik glavnog ravnatelja kažnjen, iako o tome nisu sami izvijestili javnost što bi bilo normalno.

Prema tadašnjim izvorima RTL-a Ćelić ne samo da nije platio kaznu, nego je na njegov izričit zahtjev slučaj ukonjen iz policijske evidencije. Tek je naknadno vraćen, nakon novinarskog upita.

Zbog objave snimke tada je na disciplinskom postupku završio Dragan Števanja, zadarski policajac, koji je radio u postaji Prometne policije u Zadru. Sumnjalo se, naime, da je upravo on RTL-u dao snimku koju je napravio policijski presretač dok je hvatao Ćelića, prenosi danas Telegram.. Na teret mu je stavljeno odavanje službene tajne. Odmah je i udaljen iz službe.

Sada mu MUP, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zadru, mora platiti nešto više od 10 tisuća eura, budući da mu odgovornost za objavu snimke nije dokazana, piše Telegram

image
Luka Gerlanc/Cropix

Tko je kriv za objavu snimke?

Afera u kojoj je u konačnici Ćelić oslobođen krivnje za jurnjavu imala je ipak velik utjecaj na nastavak karijere ovog poznatog policajca. Iako je oduvijek bio iznimno ambiciozan, te je čak neko vrijeme imao i podršku vrha MUP-a, za poziciju čelnog čovjeka hrvatske policije više se nije ni pokušao kandidirati. Trenutno je na čelu Policijske akademije.

Števanja je pak tijekom cijelog tog slučaja šutio, iako je kao sindikalni povjerenik mogao pokušati javno istupati i odgovarati na optužbe. Njegov tadašnji odvjetnik na konferenciji za medije uvjeravao je da ga se upravo kao sindikalnog povjerenika žrtvovalo ne bi li se zaštitilo one koji su zataškali Ćelićev slučaj. Ipak, na kraju su i oni optuženi.

Nitko ni za što nije kriv

No, vratimo se spornoj objavi snimke Ćelićeve jurnjave. Števanju je za odavanje tog tajnog policijskog zapisa Disciplinski sud oslobodio krivnje. Nije dakle dokazano da je doturio zapis novinarima. Je li se uopće radilo o odavanju tajne budući da snimka nije bila označena stupnjem tajnosti? Ili se na potez osobe koja je dala snimku RTL-u trebalo gledati kao na potez zviždača, odlučnog da raskrinka zataškavanje u Policijskoj upravi zadarskoj?

Naime, nije samo Ćelićeva jurnjava završila u ladici. Kasnije se ispostavilo da prijava nije bila podnijeta ni protiv Darka Cara, ondašnjeg načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske koji je također bio snimljen u prebrzoj vožnji.

U ovom trenutku nema javno dostupnih podataka o sudskom epilogu tog suđenja.

Više o temi na linku

30. travanj 2024 05:00