StoryEditorOCM
KalelargaIZMJENA ZAKONA

Kraj političke karijere Kristijana Kapovića: zbog pravomoćne kazne od šest mjeseci virski načelnik se više ne može kandidirati. Tko ga mijenja?

Piše P.O.
9. travnja 2021. - 12:25

Današnjim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima onemogućena je bilo kakva kandidatura virskog načelnika Kristijana Kapovića na sljedećim lokalnim izborima. Zakonskim izmjenama više se neće moći kandidirati osobe koje su pravomoćno kažnjene s najmanje šest mjeseci zatvora, čak i kada je ta osuda uvjetna, a ubuduće će mandat lokalnim dužnosnicima prestajati u trenutku pravomoćnosti presude za svako kazneno djelo.

Kristijan Kapović je 2018. godine pravomoćno osuđen zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje na šestomjesečnu kaznu zatvora umjesto koje se primjenjivala uvjetna s rokom kušnje od dvije godine. Nasipanjem pomorskog dobra, Kapović je tada izgradio jednu od virskih prometnica.

Kapović je dužnost načelnika Vira preuzeo još 2003. godine, a prvi samostalni mandat osvojio je 2005. godine i od tada je na čelu Vira. Izmjenama zakona na sljedećim lokalnim izborima Kapović se neće moći pojaviti niti na Viru, ali ni na razini Zadarske županije gdje mu je bila ambicija na izborima sudjelovati u suradnji s nezavisnim listama s područja Zadarske županije.

-Okrenut ću se privatnom biznisu i obitelji, a bit ću pri ruci i političkoj grupaciji kojoj sam godinama bio na čelu. Očekivao se ovakav rasplet, spremni ćemo dočekati lokalne izbore na Viru gdje će naš kandidat opet pobijediti, kaže Kapović.

Kapović se ne želi izjašnjavati o imenima ljudi koji će preuzeti kandidature, ali se pretpostavlja da bi u utrku za načelnika Vira mogao ići Marino Radović, dok bi "županijsku listu" umjesto Kapovića trebao preuzeti Antonio Vučetić.

15. travanj 2024 14:48